آرتروز گردن چیست و چگونه درمان می شود؟ | بهترین پزشک مغز و اعصاب

آرتروز گردن (اسپوندیلوز گردن)

بسیاری عوامل می توانند علت گردن درد باشند، اما بیشتر آنها مربوط به افزایش سن هستند. مثل همه ی اعضای بدن، دیسک ها و مفصل های ستون فقرات در ناحیه ی گردن، به آهستگی تخریب شده و کارایی خود را از دست می دهند. اسپوندیلوز گردن که معمولا به آرتروز گردن شناخته می شود، اصلاح پزشکی مربوط به فرسایش و از بین رفتن مفاصل بین مهره های گردنی در اثر افزایش سن است.

اسپوندیلوز گردنی به شدت فراگیر است. بیش از 85% افراد بالای 60 سال به این بیماری مبتلا هستند. آرتروز گردن در اغلب مواقع باعث درد و خشکی مفاصل می شود، هرچند بسیاری از مبتلایان هیچ عارضه ای مشاهده نمی کنند. در اکثر مواقع، این بیماری به وسیله ی درمان های معمولی که شامل دارو درمانی و فیزیوتراپی هستند، به خوبی برطرف می شود.

درمان آرتروز گردن

آناتومی

ستون فقرات، از 24 استخوان تشکیل شده است که به آن ها مهره می گویند که روی یک دیگر قرار گرفته اند. در وسط مهره ها، کانال نخاعی قرار گرفته و نخاع درون آن قرار دارد. هفت مهره ی اول که از پایین جمجمه شروع می شوند و از دیگر مهره ها کوچکتر اند، مهره های گردنی نام دارند.

بخش های دیگر ستون فقرات شامل این موارد می شود:

  • نخاع و اعصاب نخاعی: این طناب الکتریکی، از میان کانال نخاعی عبور می کند و پیام های عصبی را بین ماهیچه ها و مغز منتقل می کند. رشته های عصبی که به نخاع متصل اند، از میان فواصل بین مهره ها بیرون می آیند.
  • دیسک های بین مهره ای: این دیسک ها، ما بین مهره های ستون فقرات قرار گرفته اند. بافت نرم آنها باعث می شود این مهره ها در هنگام خم و راست شدن، به راحتی روی یکدیگر بلغزند. دیسک های بین مهره ای همچنین در نقش ضربه گیر عمل می کنند. این دیسک ها صاف و گرد هستند و تقریبا به اندازه ی یک سانتی متر قطر دارند. این دیسک ها از دو بخش تشکیل شده اند: 1- بخش بیرونی که سفت تر، و انعطاف پذیر است (Annulus fibrosus) و 2- بخش درونی که نرم تر، و شبیه ژلاتین است. (Necleus pulposus).
درمان ستون فقرات
آناتومی ستون فقرات

علت ایجاد آرتروز گردن

اسپوندیلوز گردن به علت تخریب غیر قابل بازگشت مفاصل ستون فقرات به علت پیری ایجاد می شود. این تغییرات طبیعی هستند و در همه ی انسان ها اتفاق می افتند. در حقیقت، بیش از نیمی از افراد میانسال و پیرتر از آن، دیسک های بین مهره ای تخریب شده ای دارند که علائم دردناک ایجاد نمی کند.

تخریب دیسک و ایجاد زائده ی استخوانی

با افزایش سن، دیسک های بین مهره ای ارتفاع خود را از دست می دهند و لاغرتر می شوند. همچنین آنها مقداری از آب موجود در خود را از دست می دهند که باعث خشکی و ضعیف شدن آنها می شود. این مشکلات، در نهایت باعث کاهش یا از بین رفتن فضای بین مفصلی شده و ممکن است حتی باعث افتادن دو مهره روی هم (و فشار به دیسک) شود.

با افزایش فشار در مفاصل بین مهره ای، تخریب استخوان ها نیز شروع می شود و آرتروز افزایش می یابد. مشابه ایجاد آرتروز در مفصل زانو یا ران. در نتیجه، بافت نرم و لیز غضروف های سر استخوان کم کم ساییده شده و از بین می روند.

اگر غضروف های متصل به استخوان به طور کامل از بین برود، باعث ساییدگی مهره ها روی همدیگر می شود. برای جبران غضروف از دست رفته، بدن شروع به ساخت زائده های استخوانی می کند تا مهره ها بیشتر حمایت شوند. با پیش رفت زمان، این استخوان های ساخته شده که “زوائد استخوانی” نام دارند، فضای بین مفصلی و کانال نخاعی را حتی باریکتر از پیش می کنند.

درمان آرتروز گردن با فیزیوتراپی
آرتروز گردن (راست) گردن سالم (چپ)

عوامل تاثیر گذار بر ایجاد آرتروز گردن

افزایش سن، مهم ترین عامل ایجاد اسپوندیلوز گردنی ست. شیوع این بیماری در افراد میانسال و بالاتر، بسیار فراگیر است. عوامل دیگری که خطر ابتلا به آرتروز گردن و ایجاد گردن درد را افزایش می دهند عبارت اند از:

  • زمینه ی ژنتیکی: سابقه ی وجود گردن درد و آرتروز گردن در خانواده
  • سیگار کشیدن: به طور مستقیم با گردن درد در ارتباط است.
  • شغل: کارهایی که شامل حرکات گردن تکرار شونده و فشار آوردن به سر هستند.
  • افسردگی یا اضطراب
  • سابقه ی آسیب یا ضربه به گردن

علائم

در بیشتر افراد، آرتروز گردن هیچ علامتی ندارد. هنگامی که علائم بروز پیدا می کنند، معمولا شامل درد و خشکی گردن می شوند. این درد می تواند از درد معمولی و متوسط تا درد شدید متفاوت باشد. نگاه کردن به بالا یا پایین برای مدت طولانی، و همچنین قرار گرفتن گردن در وضعیت یکسان برای مدت طولانی – مثل رانندگی یا مطالعه– نیز می تواند این درد را تشدید کند. گردن درد معمولا با استراحت یا دراز کشیدن بهبود می یابد.

علائم دیگر آرتروز گردن شامل موارد زیر می شوند:

  1. سردرد
  2. صدای تق در گردن به هنگام چرخش سر
  3. بی حسی یا ضعف در دست ها یا انگشتان
  4. مشکلات راه رفتن، عدم حفظ تعادل و یا ضعف در دست و پا
  5. گرفتگی عضلات گردن و شانه

معاینه ی پزشک

معاینه ی بدن

بعد از توضیح دادن سابقه ی پزشکی خود و سلامت عمومی، پزشک شما یک معاینه ی کامل از گردن، شانه ها و دست ها و در صورت لزوم، پاهای شما انجام خواهد داد. معاینات انجام شده برای کشف مشکل و یا ناتوانی در موارد زیر هستند:

  • قدرت در دست و انگشتان
  • حس لامسه
  • پاسخ های انعکاسی
  • جریان خون
  • انعطاف در گردن و دست ها
  • نحوه ی راه رفتن

همچنین پزشک شما ممکن است گردن و شانه های شما را به آرامی لمس کند، و به دنبال نقاط حساس و غدد ورم کرده بگردد. او احتمالا همچنین سوالاتی را برای تشخیص بهتر علت درد از شما خواهد پرسید:

  • درد شما از کی آغاز شده؟
  • چه وقت هایی درد ایجاد می شود؟ آیا درد دائمی ست یا می آید و می رود؟
  • کدام فعالیت ها باعث تشدید درد شما می شوند؟
  • آیا تا پیش از این گردن درد داشته اید؟
  • آیا درمانی برای درد خود انجام داده اید؟
  • آیا تا کنون آسیب یا جراحتی به گردن شما وارد شده است؟

آزمایش ها

پزشک شما همچنین ممکن است دستور دهد آزمایشاتی انجام دهید تا با قطعیت بیشتری بتواند آرتروز گردن را شناسایی کند. این آزمایشات شامل موارد زیر می شوند:

عکس برداری رادیولوژی:

اشعه ی ایکس می تواند تصویری از بافت های سخت بدن مثل استخوان ها ارائه دهد. عکس رادیولوژی می تواند هم ترازی استخوان های گردن را نشان دهد. همچنین تغییرات تخریبی که در ستون فقرات گردنی به وجود آمده باشد – از جمله کاهش فضای دیسک های بین مهره ای و یا فشار به علت زوائد استخوانی – معلوم می شود.

MRI:

در این روش عکس برداری از میدان مغناطیسی برای تشکیل تصویر دقیقی از بافت های نرم بدن استفاده می شود. ماهیچه ها، دیسک های بین مهره ای، غضروف ها، عصب ها و نخاع با این روش به خوبی عکس برداری می شوند. MRI به فهم اینکه علائم شما به خاطر آسیب های غضروفی مثل بیرون زدگی یا تخریب دیسک بوجود آمده اند یا نه، کمک می کند.

CT اسکن:

این نوع از عکس برداری، از عکس رادیولوژی اطلاعات بیشتری را در بر دارد. سی تی اسکن به پزشک شما کمک می کند با دقت بیشتری زوائد استخوانی یا کانال نخاعی را ببیند.

میلوگرام: این روش، نوع خاصی از سی تی اسکن است. در این روش، ماده ای رنگی به کانال نخاعی تزریق می شود تا نخاع و اعصاب نخاعی با دقت بیشتری در عکس مشخص شود.

الکترومیوگرافی (EMG):

در این روش، پیام های عصبی الکتریکی که به ماهیچه ها در هنگام فعالیت یا استراحت می رسند، اندازه گیری می شوند. هدف این آزمایش، تشخیص این مساله است که آیا اعصاب به درستی کار می کنند یا نه.

آزمایش های دیگر:

در برخی مواقع، پزشک ممکن است انجام آزمایش خون را تجویز کند تا میزان عوامل روماتوئید یا دیگر آنتی بادی ها که باعث ایجاد ورم آرتروزی می شوند را بسنجد.

درمان

درمان های غیر جراحی

در بیشتر مواقع، درمان آرتروز گردن بدون جراحی انجام می شود. این درمان ها شامل موارد زیر هستند:

فیزیوتراپی: فیزیوتراپی معمولا اولین درمان غیر جراحی است که پزشک به شما پیشنهاد می کند. انجام تمرینات بخصوصی به کاهش درد شما و افزایش قدرت عضلات ضعیف شده کمک می کند. در برخی مواقع، فیزیوتراپی شامل اصلاح وضعیت بدن، و یا استفاده از دستگاهی برای کشیدن گردن به سمت بالا و ایجاد فضای بین مهره ای مورد نیاز نیز می شود. درمان فیزیوتراپی از نظر طول زمانی متفاوت است، اما معمولا بین 6 الی 8 هفته به طول می انجامد و شامل 2 الی 3 جلسه در هفته می شود.

دارو درمانی: در دوره ی اولیه ی درمان، پزشک ممکن است داروهای مختلفی را برای شما تجویز کند تا درد و ورم مفصل هردو از بین برود. داروها شامل موارد زیر هستند:

  1. استامینوفن: درد های خفیف توسط استامینوفن درمان می شوند.
  2. ضدالتهاب های غیر استروئیدی: به عنوان مثال ایبوپروفن و ناپروکسن، به همراه استامینوفن به عنوان اولین راه برای کاهش گردن درد تجویز می شوند. این داروها معمولا درد و التهاب را همزمان کاهش می دهند و ممکن است برای چند هفته تجویز شوند. دیگر مسکن ها ممکن است تجویز شوند اگر به موارد بالا حساسیت دارید یا درد شدید شما توسط این مسکن ها قابل مهار شدن نیست.
  3. شل کننده ی عضلات: این داروها برای کاهش گرفتگی عضلات ناشی از آرتروز گردن به کار می روند.

استفاده از گردن بند طبی: گردن بند طبی نرم، به صورت حلقه ای اطراف گردن شما قرار می گیرد و آن را ثابت نگه می دارد. ممکن است پزشک شما، استفاده از گردن بند طبی را تجویز کند تا حرکت گردن شما محدود شده و عضلات گردن شما استراحت کنند. البته گردن بند طبی نرم تنها به مدت کوتاهی باید استفاده شود، زیرا استفاده ی بلند مدت آن باعث ضعف عضلات گردن و ایجاد درد در آینده می شود.

درمان آرتروز گردن
گردن بند طبی

کمپرس سرد، کمپرس گرم و دیگر درمان ها: ممکن است پزشک شما استفاده از کمپرس گرم یا سرد و دیگر درمان های معمول را برای شما توصیه کند تا علائم آرتروز گردن شما بهبود یابند.

تزریق استروئید ها:

  1. تزریق در فضای نخاعی: این نوع از تزریقات برای دردهای گردن و یا دست که به دلیل بیرون زدگی دیسک اتفاق می افتند، انجام می شود.
  2. تزریق در فضای مفصلی مهره ها: در این نوع تزریق، استروئید و مسکن طولانی مدت را در کپسول مفصلی تزریق می کنند.
  3. تزریق در داخل عصب: این روش تزریقی می تواند هم برای تشخیص و هم برای درمان دردهای مزمن به کار رود. این نوع از درمان بوسیله ی تخریب موقت عصبی که درد را ایجاد می کند، انجام می شود.

درمان های استروئیدی بعد از تشخیص کامل توسط پزشک شما ، تجویز می شوند. پزشک درباره ی خطرات و فواید این نوع از تزریقات، با شما گفتگو خواهد کرد.

 

درمان های جراحی

جراحی به طور کلی برای آرتروز گردن پیشنهاد نمی شود، مگر اینکه پزشک شما موارد زیر را شناسایی کند:

  • یکی از اعصاب نخاعی توسط دیسک بیرون زده و یا زائده ی استخوانی به شدت تحت فشار باشد (و ایجاد درد شدید تیرکشنده کند)
  • نخاع شما به دلیل فتق دیسک یا تخریب مفصل تحت فشار باشد.
  • جراحی برای بیمارانی که علائم عصبی پیش رونده داشته باشند، همچون ضعف در دست ها، بی حسی و یا زمین خوردن، بیشتر در نظر گرفته می شود.
  • همچنین درصورتی که درد های گردنی یا شانه ای توسط درمان های غیر جراحی بهبود پیدا نکرده باشند، جراحی برای شما درنظر گرفته خواهد شد. هرچند ممکن است جراحی برای همه ی بیمارانی که دچار گردن درد هستند نیز مناسب نباشد. این ممکن است به دلیل درگیری مفاصل زیادی با آرتروز، و یا دیگر مشکلات پزشکی همچون فلیبرومیالژی باشد.

تحقیق و ترجمه: امیلی احمدی


بزرگترین گروه فوق تخصصی پزشکان مغز و اعصاب و متخصصین روانپزشکی در ایران

 

شاید دیگر کمتر کسی اطلاع نداشته باشد که در مجموعه بزرگ پزشکان جایروس بهترین فوق تخصص های مغز و اعصاب و اعصاب و روان و برترین فارغ التحصیلان آمریکا،اسپانیا و آلمان حضور دارند و خدمات مغزواعصاب و روان که در این مجموعه ارائه می شود با کیفیت ترین در تمام ایران است!

کادر درمانی جایروس از لحاظ تخصصی در حیطه های اعصاب، در تمام کشور بی نظیر است


شماره تماس های نوبت گیری سریع

مشاوره های تلفنی و ویزیت آنلاین ویدئویی نیز ارائه می شود.

واحد مغز و اعصاب و روان ☎ 22616377_021

 واحد ویزیت متخصص اختلالات خواب و نوبت انجام تست خواب ☎ 02122648627

واحد مشاوره و روانشناسی  ☎ 22636863_021


درمان بی خوابی در منزل بدون دارو

 

اگر بی خوابی دارید، علاوه بر خدمات حضوری در کلینیک، میتوانید با تهیه دوره جامع درمان بیخوابی که توسط دکتر مصطفی امیری فلوشیپ اختلالات خواب تهیه شده است، بی خوابی تان را بدون دارو و در منزل درمان کنید.

درمان بی خوابی بدون دارو با ۱۱۳ روش علمی و خانگی (برای شروع، اینجا کلیک کنید)


درمان افسردگی بدون دارو آنلاین

اگر دچار افسردگی هستید یا میخواهید احساس شادی و لذت را در زندگی تان تقویت کنید، میتوانید بصورت حضوری توسط متخصصین روانپزشکی یا روانشناسان مجموعه جایروس ویزیت شوید و علاوه بر خدمات حضوری، میتوانید با تهیه دوره آنلاین درمان افسردگی در خانه که توسط مجموعه پزشکان جایروس تهیه شده است، افسردگی تان را در منزل و بدون دارو درمان کنید (برای دیدن ویدئو معرفی دوره، کلیک کنید)

درمان افسردگی در منزل بدون دارو (برای شروع، اینجا کلیک کنید)

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *