آشنایی با پارکینسون و روش های درمان آن

پارکینسون

پارکینسون یک بیماری عصبی پیشرفته است که بر حرکت اعضای بدن اثر می گذارد. علائم به آرامی شروع به بروز می کنند، گاهی اوقات با یک لرزش بسیار خفیف ،که حتی ممکن است متوجه آن نشوید، در دست شروع می شود. لرزش ها معمول هستند اما این بیماری همچنین معمولا موجب خشکی یا کند شدن حرکت بدن می شود.

در مراحل اولیه ی بیماری پارکینسون صورت فرد ممکن است دچار خشکی عضلات شده و هیچ برون ریزی واکنشی نداشته باشد. دست ها ممکن است در حین راه رفتن به راحتی تاب نخورند. تکلم ممکن است دچار نرمی یا لکنت شود. علائم بیماری پارکینسون با پیشرفت بیماری بدتر می شوند.

اگرچه بیماری پارکینسون قابل درمان نیست، اما داروهایی وجود دارند که می توانند علائم آن را بهبود ببخشند. برخی اوقات پزشک ممکن است جراحی را پیشنهاد کند تا برخی نواحی مغز را بازراه اندازی کند و از این طریق علائمتان را بهبود ببخشد.

علائم پارکینسون

علائم و نشانه های بیمار ی پارکینسون می توانند برای هر فرد متفاوت باشند. علائم اولیه می توانند معتدل و حتی غیر قابل تشخیص باشند. علائم معمولا در یک سمت شروع می شوند و در آن سمت هم بدتر می شوند. حتی بعد از اینکه شروع به سرایت به سمت دیگر بدن می کنند.

 

علائم و نشانه های بیماری پارکینسون عبارتند از:

  • لرزش. لرزش معمولا در کشاله ی ران، دست یا انگشتان اتفاق می افتد. ممکن است انگشت شصت یا انگشت اشاره تان را مدام به عقب و جلو حرکت دهید. دست نیز ممکن است در حین استراحت دچار لرزش شود.
  • کندی حرکت. در طول زمان بیماری پارکینشون ممکن است باعث کندی حرکات شده و انجام کار های ساده را دشوار و وقت گیر کند. گامها در حین راه رفتن ممکن است کوتاه تر شوند. ممکن است بلند شدن از صندلی دشوار شود. ممکن است در حال رفتن پاهایتان را بکشید.
  • گرفتگی و خشکی عضلات. خشکی عضلات ممکن است در هر قسمتی از بدن اتفاق بیفتد. خشکی عضلات می تواند دردناک باشد و گستره ی حرکاتتان را کاهش دهد.
  • عدم تعادل. حالت بدنی مممکن است زشت و مسخر شود، یا ممکن است در نتیجه ی بیماری پارکینسون دچار مشکلات تعادلی شوید.
  • عدم توانایی در انجام حرکات خودکار بدن. ممکن است دچار ناتوانی در حرکات غیرارادی مانند پلک زدن، لبخند زدن یا تاب دادن دست ها در حین راه رفتن شوید.
  • تغییر تکلم. ممکن است در نتیجه ی بیماری پارکینسون تکلم دچار نرمی، سرعت، لکنت، تردید شود. همچنین صحبت کردنتان می تواند نسبت به پیچ و تاب های معمول،  مونوتون و با ریتم یکسان شود.
  • تغییر نوشتار. نوشتن ممکن است دشوار شود و خطتان ممکن است ریز شود.

علت بیماری پارکینسون

در بیماری پارکینسون برخی یلول های عصبی در مغز به آرامی از بین رفته و می میرند. بسیاری از علائم ناشی از از بین رفتن نورون هایی است که مواد شیمیایی پیغام رسان به نام دوپامین را در مغز تواید می کنند. زمانی که سطح دوپامین کاهش پیدا می کند موجب فعالیت غیر عادی مغز شده و باعث بیماری پارکینسون می شود.

علت اصلی بیمار ی پارکینسون ناشناخته است اما بسیاری از عوامل نقش مهمی ایفا می کنند. از جمله:

  • ژن. تحقیقات نشان داده برخی جهش های ژنتیکی می توانند موجب بیماری پارکینسون شود. اما این یک انتظار نامعمول در موارد نادر با سابقه ی خانوادگی پارکینسون است.
  • محرک های محیطی. بودن در معرض برخی سموم یا عوامل محیطی ممکن است خطر ابتلا به بیماری پارکینسون در آینده را افزایش دهد. اکا این خطر نسبتا کم است.

محققان همچنین کشف کرده اند که در مغز افراد مبتلا به بیکاری پارکینسون تغییرات زیادی رخ می دهد، هرچند کاملا مشخص نیست که این تغییرات چرا اتفاق می افتند. این تغییرات عبارتند از:

  • حضور بدنهای Lewy. کلونهای خاصی از مواد مغذی در مغز، نشانگرهای میکروسکوپی بیماری پارکینسون هستند. اینها بدنهای Lewy نامیده می شوند و محققان معتقدند که این بدنهای Lewy علت مهمی برای بروز بیماری پارکینسون هستند.
  • Alpha-synuclein  که در بدنهای  Lewy یافت می شود. دانشمندان بر این باورند که بسیاری از مواد موجود در بدن بدن Lewy، پروتئین طبیعی استکه  به نام آلفا سینوکلین (a-synuclein) شناخته می شود. این پروتئین در تمام بدنهای Lewy به شکلی است که سلول ها نمی توانند آن را بشکنند.

درمان پارکینسون

بیمار یپارکینسون را نمی توان درمان کرد. اما دارو هایی می توانند به کنترل علائم کمک کنند. در برخی موارد متاخر تر ممکن است جراحی بهترین درمان باشد.

پزشک همچنین ممکن است تغییراتی در شیوه ی زندگی فرد را توصیه کند به خصوص ورزش مداوم ایروبیک. در برخی موارد درمان فیزیکی که بر روی تعادل و کشش تمرکز می کند نیز مهم است. یک پاتولوژیست کلام-زبانی ممکن سات به بهبود مشکلات تکلم فرد مبتلا به پارکینسون کمک کند.

پارکینسون

داروی پارکینسون

دارو ها ممکن است به مدیریت مشکل ها در کنار راه رفتن، حرکت و لرزش کمک کنند. این دارو ها میزان دوپامین مغز را افزایش می دهند.

افراد مبتلا به بیماری پارکینسون تمرکز دوپامین کمی در مغز دارند. از آنجاییکه نمی توان دوپامین را مستقیما وارد بدن کرد(مثلا با تزریق)، بنابراین دوپامین نمی تواند وارد مغز شود.

پس از سروع درمان ممکن است متوجه بهبود چشمگیر علائم بیماری پارکینسون شوید. هرچند با گذشت زمان مزیت ها و کارکرد دارو ها کم کم کاهش یافته و کمتر باقی می ماند. اما همچنان می توانید نسبتا به شکل مناسبی علائمتان را کنترل کنید.

دارو هایی که پزشک ممکن است تجویز کند عبارتند از:

  • Carbidopa-levodopa
  • Carbidopa-levodopa infusion
  • Dopamine agonists
  • MAO B inhibitors
  • Catechol O-methyltransferase (COMT) inhibitors
  • Anticholinergics
  • Amantadine

در کنار دارو ها تحریک عمیق مغز(DBS) نیز یکی از روش های درمانی موثر برای کنترل علائم بیماری پارکینسون است.در  DBS جراحان الکترود هایی را در بخش خاصی از مغز می کارند. الکترود ها به ژنراتوری که در قفسه ی سینه نزدیک ترقوه کاشت شده، متصل هستند که از این طریق پالس های الکتریکی را به مغز می فرستد وعلائم بیماری پارکینسون را کاهش می دهد. این الکترود ها تا حدی نقش سلول های عصبی پیامرسان از بین رفته، دوپامین، را جبران می کنند.

پارکینسون
پارکینسون

پزشک بر اساس وضعیت شخصی و فیزیکی شما درمان لازم و مناسب را برای عارضه تان  تعیین می کند. جراحی خطرهایی دارد مانند عفونت، سکته یا خونریزی مغزی . برخی افراد در روش  DBS  مشکلاتی را تجربه می کنند یا دچار پیامد های ناشی از تحریک مصنوعی می شوند، و پزشک مجبور می شود برخی از قسمت های سیستم DBS را تنظیم مجدد کند یا تغییر دهد.

DBS شایع ترین درمان پیشنهادی برای افرادی است که به پارکینسون پیشرفته مبتلا هستند و وضعیت واکنش داروییشان بی ثبات است. DBS می تواند نوسانات دارویی را تثبیت کند، حرکات غیر ارادی نامطلوب را کاهش دهد، ارزش را کم کند، خشکی را کم کند، و کندی حرکات را بهبود بخشد.

مترجم و محقق : ندا ناصری

بیشتر بدانید

مراکز درمانی


بزرگترین گروه فوق تخصصی پزشکان مغز و اعصاب و متخصصین روانپزشکی در ایران

 

شاید دیگر کمتر کسی اطلاع نداشته باشد که در مجموعه بزرگ پزشکان جایروس بهترین فوق تخصص های مغز و اعصاب و اعصاب و روان و برترین فارغ التحصیلان آمریکا،اسپانیا و آلمان حضور دارند و خدمات مغزواعصاب و روان که در این مجموعه ارائه می شود با کیفیت ترین در تمام ایران است!

کادر درمانی جایروس از لحاظ تخصصی در حیطه های اعصاب، در تمام کشور بی نظیر است


شماره تماس های نوبت گیری سریع

مشاوره های تلفنی و ویزیت آنلاین ویدئویی نیز ارائه می شود.

واحد مغز و اعصاب و روان ☎ 22616377_021

 واحد ویزیت متخصص اختلالات خواب و نوبت انجام تست خواب ☎ 02122648627

واحد مشاوره و روانشناسی  ☎ 22636863_021


درمان بی خوابی در منزل بدون دارو

 

اگر بی خوابی دارید، علاوه بر خدمات حضوری در کلینیک، میتوانید با تهیه دوره جامع درمان بیخوابی که توسط دکتر مصطفی امیری فلوشیپ اختلالات خواب تهیه شده است، بی خوابی تان را بدون دارو و در منزل درمان کنید.

درمان بی خوابی بدون دارو با ۱۱۳ روش علمی و خانگی (برای شروع، اینجا کلیک کنید)


درمان افسردگی بدون دارو آنلاین

اگر دچار افسردگی هستید یا میخواهید احساس شادی و لذت را در زندگی تان تقویت کنید، میتوانید بصورت حضوری توسط متخصصین روانپزشکی یا روانشناسان مجموعه جایروس ویزیت شوید و علاوه بر خدمات حضوری، میتوانید با تهیه دوره آنلاین درمان افسردگی در خانه که توسط مجموعه پزشکان جایروس تهیه شده است، افسردگی تان را در منزل و بدون دارو درمان کنید (برای دیدن ویدئو معرفی دوره، کلیک کنید)

درمان افسردگی در منزل بدون دارو (برای شروع، اینجا کلیک کنید)

3 دیدگاه دربارهٔ «آشنایی با پارکینسون و روش های درمان آن»

  1. سلام وقت بخیر ببخشید پدر من لرزش دست وچانه داره دکتر مغز واعصاب مراجعه کردیم براشون قرص تجویز کردند ولی اصلا لرزششون کم نشده

    1. دپارتمان ارجاع تخصصی و سوالات

      سلام دوست گرامی
      لرزش اغلب ناشی از شرایط عصبی، اختلالات حرکتی یا سایر مشکلات سلامتی است. علل متعددی می تواند موجب بروز این حالت گردد مانند برخی بیماری های عصبی، مصرف برخی داروها، اختلالات حرکتی و …
      توصیه می شود ارزیابی لازم توسط متخصص مغز و اعصاب صورت گیرد. در صورت تمایل با مرکز جایروس کلینیک تماس بگیرید همکاران راهنماییتان می کنند.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *