تریکوتیلومانیا چیست؟

عادت کشیدن و کندن موها (تریکوتیلومانیا)

 

تریکوتیلومانیا

فایل صوتی و توضیحات تکمیلی این مقاله:

تریکوتیلومانیا(مو کندن)

تریکوتیلومانیا یک رفتار تکرار شونده ی متمرکز بر بدن است که به عنوان یک اختلال کنترل تکانه( همراه با پایرومانیا یا جنون ایجاد حریق، کلپتومانیا یا جنون دزدی، و قمار بیمار گون) طبقه بندی شده است و به معنی کندن مو می باشد. کندن مو ممکن است در هر ناحیه ای از بدن که مو رشد می کند رخ دهد اما نقاط رایج پوست سر، ابروها و مژه ها می باشند.

مزونیدلینگ مو چیست؟

وقوع این اختلال در زنان رایج تر است، طبق برآوردها ۱ تا ۲ درصد از بزرگسالان و نوجوانان از تریکوتیلومانیا رنج می برند. به طور کلی، تریکوتیلومانیا یک شرایط مزمن است که اگر درمان نشود به صورت منقطع در زندگی فرد وجود خواهد داشت.

علائم

  • کندن موی مکرر در یک شخص که منجر به ریزش موی قابل توجه می شود.
  • افزایش احساس تنش بلافاصله قبل از کندن مو یا زمان مقاومت در مقابل این رفتار
  • احساس لذت، خشنودی، یا آسودگی در زمان کندن مو
  • این علائم اختلال ذهنی دیگری را به خود اختصاص نمی دهد یا ناشی از یک شرایط پزشکی عمومی( به طور مثال، بیماری های پوستی) نمی باشد.
  • تلاش های مکرر برای کاهش یا متوقف ساختن کندن مو
  • این اختلال موجب پریشانی قابل توجه یا نقص در عملکرد اجتماعی، شغلی، یا زمینه های مهم دیگر می شود. پریشانی ممکن است شامل احساس از دست دادن کنترل، خجالت، یا شرم شود که این احساس خجالت ممکن است باعث اجتناب از کار، مدرسه، یا موقعیت های اجتماعی دیگر  رخ دهد.
  • کندن موها ممکن است با طیف مختلفی از رفتارها یا تشریفات همراه شود. برای مثال، افراد ممکن است نوع خاصی از مو را برای کشیدن جستجو کنند یا شاید موهایشان را به روش خاصی بیرون بکشند. همچنین بعد از کندن مو افراد ممکن است رفتارهای مختلفی با آن داشته باشند، به طور مثال آن را مشاهده و بررسی کنند یا به صورت های مختلف دستکاری کنند( مثلا لول کردن مو در بین انگشتان، کشیدن رشته های مو بین دندان ها، گاز گرفتن و ریز ریز کردن مو با دندان، یا بلعیدن مو).

تریکوتیلومانیا چگونه و از چه زمانی آغاز می شود؟

رایج ترین سن شروع در نوجوانان و بزرگسالان جوان است. به طور متوسط، معمولا سن شروع بین ۹ تا ۱۳و نقطه ی اوج آن بین ۱۲ تا ۱۳ سال می باشد. کندن مو ممکن است در کودکان شیرخوار نیز دیده شود، که البته معمولا این رفتار در طول رشد اولیه از بین می رود. شروع این اختلال ممکن است قبل یا همراه با حالت های هیجانی مختلف، ازقبیل احساس اضطراب یا خستگی باشد. یک رخداد استرس زا مثل سو استفاده، درگیری خانوادگی، یا مرگ ممکن است باعث شروع تریکوتیلومانیا شود.

آیا تریکوتیلومانیا منجر به مشکلات دیگر می شود؟

در دوران بلوغ، که یک زمان بسیار مهم به خصوص برای رشد عزت نفس، تصویر بدن، احساس راحتی با جنسیت، و روابط با همسالان از هر دو جنس می باشد، نوجوانان ممکن است تمسخر از طرف خانواده، دوستان، یا همکلاسی ها، و بعلاوه احساس خجالت به دلیل ناتوانی در کنترل عادت ها را متحمل شوند. بنابراین، حتی یک طاسی کوچک می تواند باعث مشکلات ویرانگری در رشد شود که ممکن است در تمام طول عمر ادامه یابد. اگرچه بسیاری از افراد مبتلا به تریکوتیلومانیا ازدواج می کنند و با یک سبک عادی زندگی می کنند، اما به دلیل ترس از برملا شدن راز خجالت آور خود از برقراری روابط صمیمانه اجتناب می کنند، بنابراین می توان نتیجه گرفت که شرم مرتبط با این رفتار بیشترین اثر ناتوان کننده ی تریکوتیلومانیا است.

دلایل

دلایل مشخصی برای تریکوتیلومانیا وجود ندارد، اما روش فعلی، نگاه به تریکوتیلومانیا به عنوان یک بیماری پزشکی است. یک تئوری در سطح بیولوژیکی این است که در یک سیستم شامل پیام رسان های شیمیایی بین سلول های عصبی در قسمت هایی از مغز اختلال وجود دارد. همچنین ممکن است ترکیبی از عوامل از قبیل استعداد ژنتیکی، استرس شدید یا شرایطی مثل وجود بسیاری بیماری های دیگر وجود داشته باشد. بنابراین، تریکوتیلوماینا ممکن است یک علامت ناشی از عوامل مختلف در افراد مختلف باشد که درست مثل یک سرفه می تواند از مشکلات مختلف پزشکی نشات گرفته باشد. پیدا کردن دلایل به تحقیقات بیشتر نیاز دارد.

بیماری های همایند

تریکوتیلومانیا در طیف وسواس فکری-عملی قرار دارد، به این معنی که بسیاری از علائم اختلال وسواس فکری-عملی از قبیل شمارش اجباری، چک(بررسی) کردن، یا شست و شو در آن وجود دارد. این دو اختلال معمولا از یک خانواده هستند و داروهایی که برای درمان اختلال وسواس فکری-عملی استفاده می شود می تواند در درمان تریکوتیلومانیا نیز مفید باشد.

در بعضی افراد افسردگی نیز با تریکوتیلومانیا اتفاق می افتد، یکی دیگر از اختلالاتی که ممکن است همراه با تریکوتیلومانیا رخ دهد اختلال پوست رفتگی( کندن پوست) است. رفتارهای تکرار شونده ی متمرکز بر بدن دیگر، شامل خوردن ناخن، مکیدن انگشت شست، کوبیدن سر، یا خاراندن اجباری نیز رایج هستند.

درمان

دو روش درمانی که به لحاظ علمی بررسی و اثرات آن ها کشف شده، درمان های رفتاری و دارویی هستند که معمولا به صورت ترکیبی استفاده می شوند:

رفتار درمانی

در رفتار درمانی، افراد یک روش ساختار یافته از نحوه ی پیگیری علائم و رفتارهای مرتبط، افزایش آگاهی از کشیدن (مو)، جایگزین کردن رفتارهای ناسازگار و چندین تکنیک دیگر با هدف از بین بردن ‹عادت› مو کندن را یاد می گیرند.

دارو درمانی

داروها به طور موقت به درمان افراد کمک می کنند، چرا که وقتی مصرف داروها متوقف می گردد علائم برگشت می کنند، بنابراین برای جلوگیری از عود علائم پس از قطع مصرف داروها باید همزمان با مصرف دارو از رفتار درمانی نیز استفاده کرد. داروها می توانند افسردگی و علائم وسواس فکری-عملی را که شخص احتمالا تجربه می کند کاهش دهند.

منبع


بزرگترین گروه فوق تخصصی پزشکان مغز و اعصاب و متخصصین روانپزشکی در ایران

 

شاید دیگر کمتر کسی اطلاع نداشته باشد که در مجموعه بزرگ پزشکان جایروس بهترین فوق تخصص های مغز و اعصاب و اعصاب و روان و برترین فارغ التحصیلان آمریکا،اسپانیا و آلمان حضور دارند و خدمات مغزواعصاب و روان که در این مجموعه ارائه می شود با کیفیت ترین در تمام ایران است!

کادر درمانی جایروس از لحاظ تخصصی در حیطه های اعصاب، در تمام کشور بی نظیر است


شماره تماس های نوبت گیری سریع

مشاوره های تلفنی و ویزیت آنلاین ویدئویی نیز ارائه می شود.

واحد مغز و اعصاب و روان ☎ 22616377_021

 واحد ویزیت متخصص اختلالات خواب و نوبت انجام تست خواب ☎ 02122648627

واحد مشاوره و روانشناسی  ☎ 22636863_021


درمان بی خوابی در منزل بدون دارو

 

اگر بی خوابی دارید، علاوه بر خدمات حضوری در کلینیک، میتوانید با تهیه دوره جامع درمان بیخوابی که توسط دکتر مصطفی امیری فلوشیپ اختلالات خواب تهیه شده است، بی خوابی تان را بدون دارو و در منزل درمان کنید.

درمان بی خوابی بدون دارو با ۱۱۳ روش علمی و خانگی (برای شروع، اینجا کلیک کنید)


درمان افسردگی بدون دارو آنلاین

اگر دچار افسردگی هستید یا میخواهید احساس شادی و لذت را در زندگی تان تقویت کنید، میتوانید بصورت حضوری توسط متخصصین روانپزشکی یا روانشناسان مجموعه جایروس ویزیت شوید و علاوه بر خدمات حضوری، میتوانید با تهیه دوره آنلاین درمان افسردگی در خانه که توسط مجموعه پزشکان جایروس تهیه شده است، افسردگی تان را در منزل و بدون دارو درمان کنید (برای دیدن ویدئو معرفی دوره، کلیک کنید)

درمان افسردگی در منزل بدون دارو (برای شروع، اینجا کلیک کنید)

10 دیدگاه دربارهٔ «تریکوتیلومانیا چیست؟»

  1. من از شانزده سالگی دچار این اختلال شدم وامروز متوجه شدم دوسال بعدش دچار روانپریشی شدم ولی درمان شدم اما پنج ساله دچار اختلال دوقطبی ام آیا باید باروانپزشک خودم در میان بذارم یا به روانشناس مراجعه کنم

    1. دپارتمان ارجاع تخصصی و سوالات

      سلام دوست گرامی
      بهتر است با روانپزشک معالج خود مطرح نمایید.

  2. مطالب، بسیار گزیده، کاربردی و مفید و هم‌زمان قابل دریافت برای مخاطب غیرمتخصص هستند
    به ویژه پادکست خانم عبداللهی گرامی
    سپاس از آگاهی‌بخشی حرفه‌ای شما
    امیدوارم همیشه تن‌درست و پیروز باشید.

  3. سلام من حدود ۹ سال هست که موهامو میکنم الان وسط سرم کلا مو نداره و خیلی بده دوسالم به خاطر کنکور بیشتر موهامو میکندم برای همین دکتر رفتم چندتا قرص ضدافسردگی داد اصلا به دردم نخورد این داروهایی که اینجا گفته واقعا مفیده؟

    1. دپارتمان ارجاع تخصصی و سوالات

      سلام دوست عزیز
      در مورد اختلال تریکوتیلومانیا، بسته به علت و شدت اختلال، راهکارهای متعددی وجود دارد.
      جهت بررسی این موضوع و پاسخ دقیق، نیاز به معاینه و ارزیابی بالینی شما می باشد.
      در صورت تمایل با مرکز شماره یک تماس بگیرد تا همکاران راهنماییتان کنند.

  4. سلام.ده سال هست با این مشکل مواجه هستم و از کف سرم به اندازه کف دستم مو کندم ولی موهای ریز وکمی بلند که دوباره در اومده داره ولی بدلیل مشکلات خانوادگی نتونستم درست به دکتر مراجعه کنم ولی یک ماه هست خودم روکنترل کردم و دست به سرم نزدم و15روزی هست به متخصص مو مراجعه کردم و با توجه به نمونه ای که از ریشه مو گرفتن و بیماری تریکوی من مثبت اعلام شد فقط به من قرص زینک وفروفوت دادند ویک محلول ساختنی مخصوص خانمها که روی بطریش هیچ اطلاعات دیگه ای نداره.لطفا منو درزمینه این داروها راهنمایی کنیدوبگیدچندوقت طول میکشه موهای من رشدکنه وقسمت های خالی روپوشش بده ؟

    1. دپارتمان ارجاع تخصصی و سوالات

      سلام دوست عزیز
      پروسه درمان با توجه به شدت اختلال توسط درمانگر تعیین می گردد.
      جهت بررسی این موضوع و پاسخ دقیق، نیاز به معاینه و ارزیابی شما می باشد.

  5. با سلام بنده ۳۸ سالمه دچار جنون مو کنی سر هستم و کلی از موهای سرمو کندم و یک عادت مزمن شده و نمیتونم ترکش کنم لطفا کمکم کنید

    1. دپارتمان ارجاع تخصصی و سوالات

      سلام دوست عزیز
      جهت کنترل و درمان این اختلال باید تحت نظر درمانگر باشید.
      راهکارهای موثری در این خصوص وجود دارد که با کمک گرفتن از درمانگر می توانید این اختلال را کنترل و درمان کنید.
      با مرکز شماره یک تماس بگیرید تا همکاران راهنماییتان کنند.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *