وسواس، اشکال مختلفی دارد:
وسواس آلودگی ، وسواس تردید ، وسواس تقارن ، وسواس فکری اعمال پرخاشگرانه یا جنسی ، ترس از احتمال وقوع اتفاقی وحشتناک مانند آتشسوزی ، مرگ یا بیماری فرد موردعلاقهی خود، نظم و ترتیب ، صرفهجویی اجبارگونه ، کندن اجبارگونهی مو ، ناخنجوی ، اعتقاد به اعداد سعد و نحس ، افکار یا تصاویر یا تکانههای جنسی ممنوع یا انحرافی ، دستشستن زیاد ، حمامکردن زیاد ، مسواکزدن زیاد که موجب ضایعات لثه میشو د، به سر و وضع خود رسیدن بهصورت افراطی ، اعمال تکراری مانند داخل و خارج شدن مکرر از در یا نشستن و برخاستن مکرر یا شستن مکرر بخشی از بدن یا شانهکردن مکرر مو، وارسی درب منزل یا ماشین و قفل و اجاق یا ترمز ماشین، انجام اقداماتی برای پیشگیری از صدمهرسیدن به خود یا دیگران؛ مانند آویختن لباسها به ترتیبی خاص، داشتن الگویی خاص برای پوشیدن لباس، انجام شمارش برای محافظت از خود در مقابل ترس؛ برای نمونه وقتی از پله پایین میرود، 3بار جملهای را تکرار میکند و اگر در شمارش، مانعی بهوجود آید، شمارش را از نو شروع میکند. کندی در کار؛ برای نمونه فرد ساعتها وقت خود را صرف کارهای ساده همچون لباسپوشیدن یا غذاخوردن میکند و یا ایجاد اگزما و ترکخوردگی پوست در اثر شستوشوی زیاد.
«وسواس آلودگی»: شایعترین نوع وسواس است که معنی آن، شستوشو یا اجتناب اجبارگونه از شیئی که فرد گمانمیکند آلوده است، میباشد. بیمار ممکن است دستهایش را به افراط بشوید، بساید و بخراشد یا از ترس میکروب، قادر به ترک خانهاش نباشد. این افراد معتقدند که آلودگی با کوچکترین تماس از شیئی به شیء دیگر و از فردی به فرد دیگر منتقل میشود.
«وسواس تردید» : دومین نوع شایع است؛ برای نمونه فرد میترسد اجاق را خاموش یا در را قفل نکرده باشد؛ بنابراین چندبار کنترل میکند که اجاق را خاموش کرده و یا در را بسته است یا نه. این افراد بهخاطر فراموشکردن چیزی، احساس گناه میکنند.
«وسواس تقارن» : نیز شایع است که معنای آن، لزوم رعایت تقارن یا دقت است. بیمار، ساعتها وقت لازم دارد تا یک وعده غذا بخورد یا صورتش را اصلاح کند.
«اختلال وسواسی- اجباری»: میتواند در نوجوانی، کودکی و حتی در 2سالگی هم شروع شود اما میانگین سن شروع آن، حدود 20سالگیست. در بزرگسالان، احتمال ابتلای زن و مرد یکسان است اما نوجوانان پسر، بیشتر از دخترها دچار این اختلال میشوند. افراد مجرد نیز بیشتر از متأهلان به این اختلال دچار میشوند. ابتلا به سایر اختلالهای روانی در بیماران مبتلا به اختلال وسواسی- اجباری، شایع است؛ مانند افسردگی، جمعیتهراسی، اختلال اضطرابی، اختلالات شخصیتی، فوبیا، اختلال پانیک (اختلال هول) و اختلالات غذاخوردن. سابقهی تیک در بعضی از این بیماران وجود دارد.
اختلال وسواسی-اجباری، مؤلفهی وراثتی قابل توجهی دارد. 35درصد از بستگان درجه اول این بیماران، خود به همین اختلال مبتلا هستند. در بیماران متأهل، میزان اختلافات زناشویی، بیش از حدمعمول است. در بیشتر بیماران دچار اختلال وسواسی-اجباری، علائم بهطور ناگهانی شروع میشود و بیشتر علائم پس از واقعهی پرفشاری چون حاملگی، مشکل جنسی یا مرگ یکی از بستگان بروز میکند. از آنجا که خیلی از این بیماران میکوشند تا علائم خود را از دیگران پنهان کنند، بیشتر آنان با 5 تا10سال تأخیر به پزشک مراجعه میکنند. «اختلال وسواسی-اجباری» معمولاً سیری درازمدت اما متغیر دارد و در بعضی از بیماران بهصورت نوسانیست و در برخی دیگر بهصورت ثابت.
«وسواسهای خرافی» : بر ترس از مرگ متمرکزند و افراد مبتلا، چیزهای خاصی را با بدشانسی مرتبط میدانند و از فعالیتها و مکانهای خاصی که گمان میکنند موجب بدشانسی میشوند، اجتناب میکنند؛ نمونهی آن، فردیست که نمیتوانست لباسهایی را که هنگام حضور در مراسم تشییعجنازه پوشیده بود، بر تن کند.
راههای درمان وسواس:
«بیوفیدبکـ»و«رفتاردرمانی» و «دارودرمانی» علائم را کاهش میدهند. «خانوادهدرمانی» و «گروهدرمانی» نیز مفید هستند.
طیبه گیلانی
کارشناس ارشد روانشناسی (مدیرارشد دپارتمان تحقیقات روان درمانی)
بزرگترین گروه فوق تخصصی پزشکان مغز و اعصاب و متخصصین روانپزشکی در ایران
شاید دیگر کمتر کسی اطلاع نداشته باشد که در مجموعه بزرگ پزشکان جایروس بهترین فوق تخصص های مغز و اعصاب و اعصاب و روان و برترین فارغ التحصیلان آمریکا،اسپانیا و آلمان حضور دارند و خدمات مغزواعصاب و روان که در این مجموعه ارائه می شود با کیفیت ترین در تمام ایران است!
کادر درمانی جایروس از لحاظ تخصصی در حیطه های اعصاب، در تمام کشور بی نظیر است
شماره تماس های نوبت گیری سریع
مشاوره های تلفنی و ویزیت آنلاین ویدئویی نیز ارائه می شود.
واحد مغز و اعصاب و روان ☎ 22616377_021 ☎
واحد ویزیت متخصص اختلالات خواب و نوبت انجام تست خواب ☎ 02122648627 ☎
واحد مشاوره و روانشناسی ☎ 22636863_021 ☎
اگر بی خوابی دارید، علاوه بر خدمات حضوری در کلینیک، میتوانید با تهیه دوره جامع درمان بیخوابی که توسط دکتر مصطفی امیری فلوشیپ اختلالات خواب تهیه شده است، بی خوابی تان را بدون دارو و در منزل درمان کنید.
درمان بی خوابی بدون دارو با ۱۱۳ روش علمی و خانگی (برای شروع، اینجا کلیک کنید)
اگر دچار افسردگی هستید یا میخواهید احساس شادی و لذت را در زندگی تان تقویت کنید، میتوانید بصورت حضوری توسط متخصصین روانپزشکی یا روانشناسان مجموعه جایروس ویزیت شوید و علاوه بر خدمات حضوری، میتوانید با تهیه دوره آنلاین درمان افسردگی در خانه که توسط مجموعه پزشکان جایروس تهیه شده است، افسردگی تان را در منزل و بدون دارو درمان کنید (برای دیدن ویدئو معرفی دوره، کلیک کنید)
درمان افسردگی در منزل بدون دارو (برای شروع، اینجا کلیک کنید)
سلام روز بخیر یکی از دوستان من در امریکا زندگی میکنه و الان ایران است متأسفانه سالهاست دچار وسواس شده و الان دیگه به حدی شده که چند سال است در مقابل خوابیدن مقاومت میکند و تمام وقت روز چرت میزند و ساعتها در دستشویی میخواید گاهی پنج شش ساعت در دستشویی است و میخوابد نیاز به کمک دارد میخواهم خواهش کنم چنانچه توضیح و راهکاری هست بفرمایید. متشکرم
برای ایشان توصیه و خواندن مطلب در اینترنت کفایت نمی کند و حتما ویزیت روانپزشک و درمان طبی نیاز است
سلام دوست گرامی
با توجه به مواردی که ذکر کردید توصیه می شود وی توسط روانپزشک و متخصص اختلالات خواب معاینه شود.
در صورت تمایل با مرکز شماره یک تماس بگیرید همکاران راهنماییتان می کنند.
سلام خسته نباشید اگه میشه در مورد وسواس تقارن بیشتر توضیح بدید.خیلی ممنون.