علت کاهش ناگهانی هوشیاری و غش کردن
برای بسیاری از اطرافیان ما پیش آمده که غش کنند این حملهها را مهم تلقی کنید. غش کردن را بیهوش شدن و فقدان موقت هوشیاری بطور خیلی ناگهانی و برای زمانی کوتاه نتیجتا نرسیدن خون لازم به مغز تعریف میکنند عضو کانون آرترواسکلروز ایران با بیان این که بروز غش علتهای گوناگونی دارد، گفت: هنگامی که خون به مغز نرسد فرد گرفتار غش کردن یا سنکوپ میشود.
سنکوپ چیست؟
سنکوپ به حالتی گفته میشود که طی آن شخص سطح هوشیاری خود را برای لحظاتی از دست میدهد که البته این نشانه گذراست و فرد سریعا سطح هوشیاری خود را بدست میآورد هنگامی که خون به مغز نرسد فرد گرفتار غش یا سنکوپ میشود که در اغلب مواقع دلیل آن غیر بدخیم است و خطری فرد بیمار را تهدید نمیکند ولی بایست به آن دقت کرد زیرا میتواند نخستین نشانه یک بیماری قلبی باشد.
در حالتی که در بیشتر از نود درصد موارد علتهای این پیامد به ساختار عصبی ارتباطی ندارد عموما آنهایی که دچار غش میشوند باید از دید سلامت قلبی مورد وارسی قرار بگیرند زیرا دلیل عمده این پیامد مرتبط به قلب است و تاخیر در تشخیص آن سبب مرگ فرد بیمار میشود ایران ناز انجام امورات سنگین از جمله رایجترین دلیل غش است که فرد ضمن غش گرفتار تهوع، کاهش درجه حرارت بدن و بیهوشی میشود که گهگاه بعضی افراد احتمال دارد گرفتار این نشانهها نشوند.
اگر به دنبالی راهی برای افزایش هوش و حافظه و بهبود عملکرد مغزتان هستید، دوره تقویت هوش و تقویت حافظه دکتر مصطفی امیری را از دست ندهید.
بعضی افراد غش یا سنکوپ را با صرع به خوبی تشخیص نمیدهند تمام اشخاص در طی زندگی خود یکبار غش یا سنکوپ را تجربه کرده اند بطوریکه نصفی از انسانهایی که به اورژانس رجوع میکنند گرفتار این مشکل شده اند در حالت کلی غش در اشخاص ده تا بیست سال و بالای ۶۰ سال شایعتر است که این مشکل علاوه بر دلیل زمینهای درصد بروز حوادثی مانند زمین خوردن و… را نیز بهمراه دارد.
کاهش ناگهانی سطح هوشیاری و غش کردن علل مختلفی دارد که در راس این علل، علت های مغزی و قلبی می باشند.
مکانیسم نهایی آسیب در کلیه موارد نهایتا کاهش خونرسانی مغزی می باشد.
در متن زیر بصورت خلاصه مروری بر این علل خواهیم داشت:
علل قلبی: آریتمی، مشکلات پمپاژ قلبی و ایست قلبی
سنکوپ وازوواگال (نوعی از سنکوپ در شرایط خاص مثلا در هنگام خون گیری)
افت مایعات بدن (کاهش فشار خون)
علل دارویی
علل مغزی مثل بیماریهای عروقی مغز(حملات غش کردن ممکن است تنها علامت هشدار سکته مغزی در آینده باشد)
افت قند خون
و….
در حملات غش کردن حتماً جهت بررسی بیشتر می بایست به متخصص قلب و عروق و متخصص مغز و اعصاب مراجعه نمایید.
محتوای صفحه (قابل کلیک)
هنگام غش کردن چه اتفاقی میافتد؟
یک موقعیت اضطراب و نگرانی زا میتواند موقتا سبب اختلال در ساختار عصبی خودکار شده و سنکوپ اتفاق بیوفتد. غش کردن در اصطلاح متداول فقدان غیرمنتظره و موقت هشیاری است.
در اصطلاح پزشکی به این حالت سنکوپ گفته میشود که از یک کلمه یونانی به معنی «انقباض» یا «قطع» ناشی میشود. سنکوپ به علت کاهش غیرمنتظره گردش خون به مغز رخ میدهد.
ریتم غیرعادی قلب: چنانچه تپش قلب به میزان نسبتا زیادی کاسته شود. یا سریع شود، فشار خون احتمال دارد سقوط کرده و غش کردن بدنبال آن ظهور نماید.در این بین علتهای متعددی منتهی به ریتم غیرعادی قلب میشوند؛ از بعضی داروها گرفته تا پرکار بودن تیرویید.
سنکوپ وازوواگال: سنکوپ وازوواگال (وازودپرسور) نوع رایج سنکوپ در اشخاص طبیعی بوده و عموما راجعه است.عواملی چون هراس، ملال و خستگی مفرط، استرسهای روحی بخصوص در در اتاقهای گرم و شلوغ، صدمات و درد بسترساز ظهور آن هستند.
افت فشار خون وضعیتی: این اصطلاح به معنی افت فشار خون است هنگامی که فرد دراز کشیدن یا از حالت نشسته به حالت ایستاده تغییر وضعیت میدهد.کاهش آب بدن، بعضی از داروها، و فقدان مقادیر فراوانی خون، از علتهای اساسی فشار خون وضعیتی هستند.
بارداری یکی دیگر از وضعیت هایی است که امکان دارد در اثر آن غش کردن اتفاق بیوفتد.عروق خونی در دوره حاملگی گشاد میشوند و فشار خون بطور رایج تقلیل مییابد و همین موضوع باعث ظهور غش میشود.
چنانچه شما با تزریق و یا دیگر شیوههای پزشکی گرفتار غش میشوید، قبل از اینکار با دکتر یا پرستار خود مشاوره کنید.توصیه اینست که در حالت دراز کشیده، تزریق برای شما انجام پذیرد.
درمان سنکوپ وازوواگال بطور معمول شامل دور شدن از عوامل ایجادی و قرارگرفتن در موقعیت به پشت خوابیده و بالا نگه داشتن پاها است.درصورت زمینه قلبی درمان باید طبق نظر دکتر انجام شود.
در سنکوپ با منشاء سینوس کاروتید راههای متفاوتی برای علاج وجود دارد.به منظور پرهیز از پیدایش سنکوپ سینوس کاروتید، مریض بایست یقههای گشاد و لباسهای آزاد میشود از و از حرکات غیرمنتظره سر پرهیز کند.
مریض بایست در موقع نگریستن به یک طرف، به جای چرخش سر به تنهایی، تمام بدن را بچرخاند.
این بیماران محتمل است به درمان دارویی، پیس میکر یا درمان جراحی نیاز داشته باشند.
پرهیز از هر چیزیکه سبب کاهش فشا رخون میشود، به پیشگیری از غش کردن یاری میکند.به عنوان نمونه مصرف به میزان مایعات، مصرف وعدههای غذایی کوچکتر، مصرف خوردنیهای شور در صورت افت فشار خون از پیدایش غش ناشی از افت فشار خون وضعیتی جلوگیری میکند.
قسمت دوم
علل و دلایل غش کردن چیست؟
غش کردن را بیهوش شدن و فقدان موقت هوشیاری بطور خیلی ناگهانی و برای زمانی کوتاه نتیجتا نرسیدن خون لازم به مغز تعریف میکنند.
وقتیکه گردش خون به مغز اندک شود به این علت که مغز کنترل خود را روی قسمتهای بدن از دست میدهد، قدرت و هوشیاری اندک یا از بین رفته و فرد غش میکند.
چنانچه غش کردن با یک مشکل جدی پزشکی همراه نباشد این پیامد بطور معمول پس از چند ثانیه یا چند دقیقه برطرف شده و فرد مجدد هوشیار میشود.
اشخاص زمانی غش میکنند یا از حال میروند که خونرسانی به مغز آنها بیشتر از اندازه کاهش میابد.
فردی که درحال غش کردن است اول گرفتار رنگپریدگی میشود زیرا خون خیلی اندکی به پوستاش میرسد و بعد به صورت موقت هوشیاری خود را از دست میدهد.
بطور معمول در طی ۱ دقیقه دراز کشیدن، گردش خون فرد به حالت قبلی بازگشته و او هوشیاری خود را باز مییابد.
حملات غش احتمال دارد هیچ اهمیت پزشکی نداشته یا علامتی از یک اختلال جدی باشد.
چند اختلال پزشکی، از جمله بینظمیهای مرگبار قلبی و سرفههای غیرمنتظره و شدید توانایی دارند سبب غش و از حال رفتن فرد شوند.
بعضی افراد هم وقتی خیلی خسته میشوند، خبرهای ناراحت کننده میشنوند یا چیز ناخوشایندی میبینند، از حال میروند.
در این شرایط، تپش قلب کند شده و فشار خون گرفتار کاهش غیر منتظره میشود.
اهمیتی ندارد چه مقدار کم اهمیت به نظر میآید بیهوشی را باید مانند یک فوریت پزشکی تحت مداوا قرار داد تا زمانی که علایم بر طرف شده و دلیل آن معلوم شود.
نشانههای غش کردن
آشنا شدن با نشانههای غش کردن، خیلی پراهمیت است زیرا فقدان اطلاع از علایم این پیامد میتواند باعث به خطرانداختن جان فرد شود. فردی که درحال غش کردن است به علت رسیدن خون پایینتر به پوست اول گرفتار رنگ پریدگی شده و بعد هوشیاری خود را از دست میدهد، احساس سبک شدن سر بطور خیلی ناگهانی، کاستی همگانی، تار دیدن غیرمنتظره و احساس صدایی مانند سوت در گوش، تهوع و بالا آوردن، رنگ پریدگی و عرق کردن، گزگز دست و پا، نبض پایین، تنفس سطحی و افت فشار خون و نهایتا فقدان اعتدال، سقوط و بیهوش شدن از نشانههای رایج غش هستند.
علتهای غش کردن چیست؟
رایجترین دلیل غش، بروز شوک عروقی است.
غش میتواند در یک فرد کاملاً تندرست و سالم در اثر یک عکسالعمل عاطفی نظیر شنیدن خبری ناراحتکننده یا حتی خوب، دیدن صحنهای ناخوشایند (شوک هیجانی)، درد زیاد، هراس و اضطراب و نگرانی، ملال و خستگی مفرط، ایستادن طولانی، گرما، برخاستن غیرمنتظره از حالت خوابیده به نشسته یا ایستاده، سوءتغذیه، کمخونی، فقدان هوای تازه یا حتی مصرف داروهای غیرمجاز روانگردان باشد.
حملات غش نیز امکان دارد متعاقب یکسری بیماریهای قلبی سرخرگی، علتهای عصبی، افت قند موجود در خون و هم چنین شل شدن غیرمنتظره عروق بدن در اثر محرکهای داخلی یا خارجی نظیر سنکوپ سینوس کاروتید، سنکوپ خروج ادرار، سنکوپ عصبی و قلبی و هم چنین کاهش حجم خون به علت خونریزی، اسهال و استفراغ شدید نیز دیده شود.
شیوه برخورد کردن با بیماری که غش کرده است:
هرچند این پیامد در بیشتر موارد احتمال دارد دارای اهمیت پزشکی نبوده، ولی در مواردی میتواند نشان از یک اختلال مهم در فرد نیز باشد. بطور معمول در طی ۱ دقیقه درازکشیدن، گردش خون فرد غش کرده به حالت قبلی بازگشته و هوشیاری مجدد باز خواهد گشت، بایستی مریض در وضعیت درازکش قرار گرفته و پاها بالاتر از سر قرار گیرد تا گردش خون به سوی مغز برقرار شود. در حالتی که امکان دراز کشیدن نباشد میتوان سر فرد بیمار را در حالت نشسته وسط دو زانو قرار داد.
میتوان با پاشیدن اندکی آب خنک به صورت فرد بیمار یا واردکردن محرکی به او سبب انقباض مجدد عروق بدن فرد و برگشت به حالت هوشیاری شد، ولی چنانچه فرد به محرکها جواب نداد ارزیابی نشانههای حیاتی (نبض و تنفس) و در صورت لزوم اقدامات نخستین چون احیای قلبی و ریوی تا رساندن فرد بیمار به کلینیکها و مراکز مداوای بیماران لازم است.
فرق غش و تشنج
شاید بپرسید تفاوت غش با تشنج چیست و چه طورآنها را از همدیگر تشخیص دهیم؟
بطور طبیعی، سلولهای مغزی، دشارژهای الکتریکی هماهنگ و منظمی ایجاد میکنند ولی زمانیکه این دشارژها (تخلیه بار الکتریکی) نامنظم شده و سازماندهی خود را از دست بدهند تشنج رخ میدهد.
تشنج بزرگ (گراندمال) که به آن حمله هم میگویند، حالتی غیرارادی از انقباض و شل شدن متفاوت عضلات، به همراه فقدان هوشیاری است.
تشنجهای ناشی از بیماری صرع، رایجترین نوع تشنج هستند ولی چند نوع اختلال دیگر هم میتوانند سبب تشنج شوند:
اختلال عملکرد و نارسایی کلیه، مننژیت (التهاب پردههای مغز)، انتشار مسمومیت در خون (توکسمی) بارداری، صدمات سر، ترک غیرمنتظره بعضی از داروها مانند دیازپام و …
کمکهای نخستین
برای یاری به شخصی که غش کرده یا حس میکند در شرف غش کردن است، چند کار میتوانید انجام دهید:
- اول او را در موقعیت درازکش بگذارید.چنانچه کسی در موقعیت نشسته یا ایستاده از کاستی و سرگیجه نارضایتی دارد، او را بخوابانید.چنانچه جایی برای این کار نیست از وی بخواهید در موقعیت نشسته، به جلو خم شود و سرش را بین زانوها قرار بگذارد..
اینکار به افزایش گردش خون مغز یاری میکند.
چنانچه شخصی غش کرده و تاکنون در وضعیت نشسته است، فوراً او را به سطح زمین بخوابانید.
- چنانچه حمله غش سبب زمین خوردن فرد شده است، او را به پشت بخوابانید.
اشخاصی که هوشیاری که مردها گاهی استفراغ میکنند، به این جهت بایست به دقت راه هوایی فرد بیمار را وارسی و از باز بودن آن مطمئن شوید.
همینطور نشانههای حیاتی او را بررسی نمایید..
به عنوان نمونه، آیا نفس میکشد؟ آیا میتوانید نبض او را لمس کنید؟
قسمت سوم
باورهای اشتباه درباره غش کردن
غش کردن یا سنکوپ عبارتست از بیهوش شدن غیرمنتظره و کوتاهمدت که بدلیل نرسیدن اکسیژن لازم به مغز اتفاق میوفتد.استرسهای شدید و بلند شدن غیرمنتظره از تخت یا صندلی از رایجترین علتهای این رویداد به حساب میآیند.ولی بعضی اختلالات تپش قلب و بیماریهایی مانند صرع همچنین میتوانند این اختلال را بوجود آورند.
آب و هوای گرم، کهولت سن و حتی دیابت نیز میتواند در پیدایش غش تاثیرگذار باشد.
ولی چنانچه دفعات بروز غش کردن زیاد شود، میتواند نشات گرفته از بیماری صرع باشد انجام امورات سنگین هم میتواند دلیلی بر بروز غش باشد بعضی وقتها هم علت این بیهوشی شنیدن یک خبر ناگوار یا دیدن یک صحنه تلخ است.به بیان متخصصان سنکوپ همان غش است که یکی از نشانههای رایج بیماریهای قلبی است.
«سنکوپ» به حالتی گفته میشود که طی آن شخص سطح هوشیاری خود را برای لحظاتی از دست میدهد که البته این نشانه گذراست و فرد سریعا سطح هوشیاری خود را بدست میآورد.
هنگامی که خون به مغز نرسد فرد گرفتار غش میشود که در اغلب مواقع دلیل آن خوشخیم است و خطری فرد بیمار را تهدید نمیکند ولی بایست به آن دقت کرد زیرا میتواند نخستین نشانه یک بیماری قلبی باشد.
با دقت به اینکه غش با نشانه از دست رفتن سطح هوشیاری همگام است، مردم برای علاج به متخصص مغزواعصاب رجوع میکنند درحالیکه در بیشتر از نود درصد موارد علتهای این پیامد به ساختار عصبی ارتباطی ندارد . عموما آنهایی که دچار غش میشوند باید از دید سلامت قلبی مورد وارسی قرار بگیرند زیرا دلیل عمده این پیامد مرتبط به قلب است و تاخیر در تشخیص آن سبب مرگ فرد بیمار میشود . بعضی افراد غش یا سنکوپ را با صرع به خوبی تشخیص نمیدهند .تمام اشخاص در طی زندگی خود یکبار غش یا سنکوپ را تجربه کردهاند بطوریکه نصفی از انسانهایی که به اورژانس رجوع میکنند، گرفتار این مشکل شدهاند.
غش در خانمها نسبت به مردان شایعتر است.هم چنین در اشخاص ده تا بیست سال و بالای ۶۰ سال فراوانی زیادتری دارد.
وقتی غش میکنیم چه اتفاقی میافتد؟
وقتیکه گردش خون به مغز اندک شود، مغز کنترل خود را روی قسمتهای بدن از دست میدهد، لذا قدرت و هوشیاریاش اندک شده یا از میان میرود و فرد غش میکند چنانچه غش کردن با یک مشکل جدی پزشکی همراه نباشد، این پیامد بطور معمول پس از چند ثانیه یا چند دقیقه برطرف شده و فرد مجدد هوشیار میشود.
آشنا شدن با نشانههای غش کردن، خیلی پراهمیت است، زیرا فقدان اطلاع از علایم این پیامد میتواند باعث بخطر انداختن جان فرد شود فردی که درحال غش کردن است، به علت رسیدن خون کمتر، اول گرفتار رنگپریدگی شده و بعد هوشیاری خود را از دست میدهد.
احساس سبکی سر، کاستی همگانی، تار دیدن و سوت کشیدن گوش، تهوع و بالا آوردن، رنگ پریدگی و عرق کردن، گزگز دست و پا، نبض پایین، تنفس سطحی و افت فشار خون و نهایتا فقدان اعتدال، سقوط و بیهوش شدن از نشانههای رایج غش هستند.
دلایل رایج غش
رایجترین دلیل غش، بروز شوک عروقی است.غش میتواند در یک فرد کاملاً تندرست و سالم در اثر یک عکسالعمل عاطفی نظیر شنیدن خبری ناراحتکننده یا حتی خوب، دیدن صحنهای ناخوشایند (شوک هیجانی)، درد زیاد، هراس و اضطراب و نگرانی، ملال و خستگی مفرط، ایستادن طولانی، گرما، برخاستن غیرمنتظره از حالت خوابیده به نشسته یا ایستاده، سوءتغذیه، کمخونی، فقدان هوای تازه یا حتی مصرف داروهای غیرمجاز روانگردان باشد.
چگونه رفتار کنیم؟
هرچند این پیامد در بیشتر موارد احتمال دارد دارای اهمیت پزشکی نباشد، ولی در مواردی میتواند نشان از یک اختلال مهم باشد بطور معمول در عرض ۱ دقیقه دراز کشیدن، گردش خون فرد غش کرده به حالت قبلی بر میگردد و هوشیاری مجدد باز خواهد گشت، به همین سبب بایستی مریض در وضعیت درازکش قرار گیرد و پاها بالاتر از سر قرار باشد تا گردش خون به سوی مغز برود.
در حالتی که امکان دراز کشیدن نیست، میتوان سر فرد بیمار را در حالت نشسته وسط دو زانو قرار داد هم چنین میتوان با پاشیدن اندکی آب خنک به صورت فرد بیمار یا وارد کردن محرکی به او سبب انقباض مجدد عروق و برگشت به حالت هوشیاری شد.ولی چنانچه فرد به محرکها جواب نداد، ارزیابی نشانههای حیاتی (نبض و تنفس) و در صورت لزوم، اقدامات نخستین چون احیای قلبی و ریوی تا رساندن فرد بیمار به کلینیکها و مراکز مداوای بیماران لازم است.
توصیه
تا موقعی که فرد بیمار، هوشیاری نسبی خود را بدست نیاورده است، از دادن مایعاتی نظیر آب قند یا خوردنی دیگر به او امتناع کنید، زیرا آب قند در حالتی که هوشیاری فرد کامل نیست، به درون ششها وارد شده و سبب مشکلات تنفسی و حتی خفگی خواهد شد.
دکتر مصطفی امیری متخصص مغز و اعصاب (بورد تخصصی از دانشگاه علوم پزشکی تهران)
در صورت تمایل به تعیین نوبت ویزیت دکتر امیری به صفحه تماس با ما مراجعه نمایید.
بزرگترین گروه فوق تخصصی پزشکان مغز و اعصاب و متخصصین روانپزشکی در ایران
شاید دیگر کمتر کسی اطلاع نداشته باشد که در مجموعه بزرگ پزشکان جایروس بهترین فوق تخصص های مغز و اعصاب و اعصاب و روان و برترین فارغ التحصیلان آمریکا،اسپانیا و آلمان حضور دارند و خدمات مغزواعصاب و روان که در این مجموعه ارائه می شود با کیفیت ترین در تمام ایران است!
کادر درمانی جایروس از لحاظ تخصصی در حیطه های اعصاب، در تمام کشور بی نظیر است
شماره تماس های نوبت گیری سریع
مشاوره های تلفنی و ویزیت آنلاین ویدئویی نیز ارائه می شود.
واحد مغز و اعصاب و روان ☎ 22616377_021 ☎
واحد انجام تست خواب ☎ 02122639401 ☎
واحد ویزیت متخصص اختلالات خواب ☎ 02122648627 ☎
واحد مشاوره و روانشناسی ☎ 22636863_021 ☎
واحد مغز و اعصاب و روان غرب تهران (آزادی) ☎ 02166158469 ☎
اگر بی خوابی دارید، علاوه بر خدمات حضوری در کلینیک، میتوانید با تهیه دوره جامع درمان بیخوابی که توسط دکتر مصطفی امیری فلوشیپ اختلالات خواب تهیه شده است، بی خوابی تان را بدون دارو و در منزل درمان کنید.
درمان بی خوابی بدون دارو با ۱۱۳ روش علمی و خانگی (برای شروع، اینجا کلیک کنید)
اگر دچار افسردگی هستید یا میخواهید احساس شادی و لذت را در زندگی تان تقویت کنید، میتوانید بصورت حضوری توسط متخصصین روانپزشکی یا روانشناسان مجموعه جایروس ویزیت شوید و علاوه بر خدمات حضوری، میتوانید با تهیه دوره آنلاین درمان افسردگی در خانه که توسط مجموعه پزشکان جایروس تهیه شده است، افسردگی تان را در منزل و بدون دارو درمان کنید (برای دیدن ویدئو معرفی دوره، کلیک کنید)
درمان افسردگی در منزل بدون دارو (برای شروع، اینجا کلیک کنید)
با سلام و خسته نباشید
پسر 14 ساله من در عرض دو ماه گذشته دو بار به علت ناگهانی برای چند ثانیه از هوش رفت . بار اول هنگامی که از خواب بعد از ظهر بیدار شد . بار دوم وقتی که روی صندلی نشسته بود و داشت غذا می خورد . البته بار دوم به خاطر فوت برادرم حدود 24 ساعت نخوابیده بود و بازی کامپیوتری طولانی هم کرده بود . نتایج نوار مغزی و ام آر آی هم نشان میداد که مشکلی ندارد . ولی بیم آن دارم که دوباره تکرار شود .چه باید بکنم ؟
سلام، دوست گرامی برای رفع نگرانی و اطمینان از سلامتی وی توصیه میشود توسط پزشک متخصص مغز و اعصاب معاینه شوند. در صورت تمایل میتوانید از طرق صفحه تماس با ما، با یکی از مراکز تماس بگیرید تا همکاران راهنماییتان کنند.
با سلام و خسته نباشید ۳شب پیش بنده بدون هیچ بیماری قبلی و علایمی حین کشیدن سیگار برروی پنجره یهو افتادم و بیهوش شدم و خانمم میگه که ۱۵ دقیقه بیهوش و مثل ماهی که از آب بیرون میاد هی تکون میخوردی و خودت رو به اینطرف و انطرف میکوبیدس . من هیچکدوم رو به یاد ندارم که وقتی بیدار شدم رو تخت بیمارستان بودم. که دکتر چندتا سوال ازم کرد که آیا معتاد نیستی و دوم اینکه قرص چاقی مصرف می کنی؟ و اخر سر هم یه ازمایش خون ازم گرفت و برام واسه یه متخصص نوشت. ایا امکان… Read more »
احتمالا نوعی تشنج بوده
حتما باید توسط متخصص نورولوژی ویزیت و درمان شوید
امتیاز بینندگان:5 ستاره