عکس رادیولوژی در بارداری: خطرناک یا بی خطر؟ | کلینیک ارتوپدی

بارداری و اشعه ی ایکس

برای تشخیص و درمان بیماری ها و آسیب های استخوانی-عضلانی، جراحان ارتوپد معمولا تهیه ی عکس رادیولوژی را پیشنهاد می کنند. اگر در هنگام بارداری، حادثه ای برایتان اتفاق افتاد، ممکن است نگران تاثیر تابیدن اشعه ی ایکس بر جنین خود باشید. خوشبختانه، احتمال بروز تاثیر منفی بر جنین ناشی از اشعه ی ایکس، به طور کلی کم است. تحقیقات نشان داده اند که مقدار اشعه ای که برای یک بار عکس برداری رادیولوژی به بدن می تابد، بسیار ناچیز است و بنا بر این احتمال بروز خطر برای جنین درحال رشد زیاد نیست.

اشعه ایکس و بارداری

اهمیت عکس برداری رادیولوژی

اشعه ی ایکس یکی از پر استفاده ترین و در دسترس ترین راه های تشخیصی برای عکس برداری از داخل بدن است. این عکس ها می توانند اطلاعات بسیار مهم و حیاتی ای را به پزشک درباره ی بدن شما و حالات آن ارائه کنند. این اطلاعات برای تشخیص مکان استخوان ها و بافت های سخت بدن است. مثلا در صورت سقوط یا زمین خوردن، وضعیت دقیق استخوان ها نسبت به هم در مفصل به وسیله ی عکس رادیولوژی مشخص می شود.

طی عکس برداری رادیولوژی، تکنسین رادیولوژی آن بخش از بدن شما که باید مورد عکسبرداری قرار گیرد را بین دستگاه اشعه ی ایکس و فیلم رادیولوژی می گذارد. سپس از شما می خواهد که در مدتی که دستگاه، تشعشعات الکترومغناطیسی ساطع می کند، کاملا ثابت و بی حرکت بمانید. این تشعشعات مکان دقیق استخوان ها و بافت های نرم شما را بر روی فیلم رادیوگرافی منعکس خواهند کرد.

اگر شما باردار باشید، پزشک شما در صورت امکان از انواعی از عکس برداری استفاده خواهد کرد که در آنها از اشعه ی ایکس برای تشخیص آسیب یا بیماری استفاده نمی شود؛ مثل MRI یا سونوگرافی. البته باید به خاطر داشت که این نوع از عکس برداری ها ممکن است برای مشکل مورد نظر مفید، و یا اصلا در دسترس نباشند. حتی ممکن است آن دسته از اطلاعاتی که پزشک شما نیاز دارد را نتوانند در اختیارش قرار دهند.

چقدر اشعه ی ایکس بی خطر است؟

واحد سنجش میزان اشعه ی ایکس تابیده بر بدن، راد (RAD) یا میلی راد است. هر راد مساوی هزار میلی راد می باشد. مطالعات نشان می دهد که تابش بیش از 10 راد به جنین، می تواند برای سلامت جنین مضر باشد. این میزان ممکن است نقائص مادرزادی، مشکلات یادگیری، بیماری های چشمی، و خطر ابتلا به سرطان در کودکی را افزایش دهد. هرچند بیشتر عکس برداری های اسکلتی-عضلانی –مخصوصا آنهایی که به سمت شکم یا رحم تشعشع نمی کنند – از این میزان بسیار ضعیف تر اند و تنها کسری از یک راد را به جنین می تاباند.

برای مثال، میزان تقریبی تشعشعی که یک جنین در موارد معمول دریافت می کند، بدین صورت است:

  • عکس از اندام های فوقانی و تحتانی: کمتر از یک میلی راد
  • عکس از قفسه ی سینه: کمتر از 100 میلی راد
  • عکس از لگن: بین 40 الی 240 میلی راد
  • عکس از شکم: بین 200 تا 245 میلی راد
  • عکس از ران و پهلو: بین 51 الی 370 میلی راد

نامحتمل است که میزان تشعشع یک عکس برداری رادیولوژی، به 5 راد برسد. برای اینکه 5 راد اشعه به جنین برسد، شما باید از دست یا پای خود پنج هزار بار عکس بگیرید! و یا اینکه از قفسه ی سینه ی شما پنجاه بار عکس برداری شود!

آیا عکس رادیولوژی در بارداری بی خطر است؟

کاهش خطر

هرچند خطر یک بار عکس برداری رادیولوژی برای جنین کم است، اما همواره اقداماتی باید انجام شود تا خطر را به حداقل ممکن برساند. انجام اقدامات زیر، به شما کمک خواهد کرد تا از جنین خود محافظت کنید.

 

اقدامات پیشگیرانه:

  1. همواره از محافظ سربی برای شکم خود استفاده کنید. البته این تنها در مواردی ممکن است که عکس برداری از ناحیه ای انجام می شود که توسط محافظ پوشانده نمی شود. حتی اگر باردار نیستید، پوشیدن محافظ سربی به شما در حفظ سلامت رحم و تخمدان ها کمک خواهد کرد.
  2.  کودک یا حیوانی که درحال انجام عکس برداری اشعه ایکس است را در آغوش نگیرید. اگر مجبور به این کار هستید، از محافظ سربی استفاده کنید.
  3. اگر در محیط کار، در معرض تشعشع پرتوی ایکس قرار می گیرید، لباسی دارای فیلم رادیولوژی بپوشید تا میزان اشعه ی تابیده شده به خود را بسنجید. این لباس میزان اشعه ی دریافتی و خطر احتمالی برای جنین شما را مشخص خواهد کرد. در صورتی که در معرض مقادیر زیادی از تابش پرتوی ایکس هستید، تا هنگام زایمان باید محل کار خود را ترک کنید.
  4. با کارفرمای خود درباره ی راه های کاهش تشعشع به بدنتان صحبت کنید. این راهکارها می تواند شامل محافظت از خود در برابر منبع تابش پرتو باشد.
محافظ سربی حاملگی

از پزشک خود بپرسید:

اگر باردار هستید یا احتمال باردار بودن خود را می دهید، حتما پیش از گرفتن عکس رادیولوژی به پزشک خود اطلاع دهید، مخصوصا اگر قرار است از تنه یا شکم شما عکس برداری شود.

اگر به تازگی عکس برداری رادیولوژی از ناحیه ی مورد نظر را انجام داده اید، حتما به پزشک خود اطلاع دهید. ممکن است دیگر نیازی به انجام مجدد آن نباشد.

اگر پس از انجام عکس برداری رادیولوژی، متوجه شدید که باردار هستید، حتما به پزشک خود اطلاع دهید. مطمئن باشید که تنها یک بار تابش اشعه ی ایکس تقریبا برای جنین شما بی خطر است. این مساله مخصوصا درمورد عکس برداری از نقاطی از بدن که از شکم دور هستند، صدق می کند.

اگر تحت رادیوتراپی هستید، درباره ی میزان اشعه ای که شما دریافت می کنید و میزانی که ممکن است جنین شما دریافت کند، و همچنین تاثیر آن روی جنین با پزشک خود مشورت کنید. ممکن است مشورت گرفتن از یک متخصص مهندسی پزشکی جهت برنامه ریزی برای درمان شما بسیار مفید باشد.

رادیولوژی در حاملگی
از پزشک خود بپرسید

درباره ی نگرانی های خود گفتگو کنید

به هیچ وجه از صحبت از نگرانی هایتان درباره ی تاثیر عکس برداری رادیولوژی بر جنین، خجالت نکشید. بسته به نوع یا شدت آسیب شما، ممکن است عقب انداختن عکس برداری رادیولوژی تا بعد از زایمان امکان پذیر باشد. به یاد داشته باشید که گرفتن عکس رادیولوژی مورد تجویز پزشک، مهمتر از کاهش هرگونه ریسک انجام آن خواهد بود. درواقع، در مواردی اگر عکس برداری اشعه ی ایکس انجام ندهید، احتمال وارد شدن آسیب به شما حتی بیشتر است. اگر عکس رادیولوژی شما نمی تواند عقب بیفتد، به یاد داشته باشید که خطر برای جنین شما بسیار کم است.

رادیولوژی در بارداری

ترجمه و تحقیق: امیلی احمدی


بزرگترین گروه فوق تخصصی پزشکان مغز و اعصاب و متخصصین روانپزشکی در ایران

 

شاید دیگر کمتر کسی اطلاع نداشته باشد که در مجموعه بزرگ پزشکان جایروس بهترین فوق تخصص های مغز و اعصاب و اعصاب و روان و برترین فارغ التحصیلان آمریکا،اسپانیا و آلمان حضور دارند و خدمات مغزواعصاب و روان که در این مجموعه ارائه می شود با کیفیت ترین در تمام ایران است!

کادر درمانی جایروس از لحاظ تخصصی در حیطه های اعصاب، در تمام کشور بی نظیر است


شماره تماس های نوبت گیری سریع

مشاوره های تلفنی و ویزیت آنلاین ویدئویی نیز ارائه می شود.

واحد مغز و اعصاب و روان ☎ 22616377_021

 واحد ویزیت متخصص اختلالات خواب و نوبت انجام تست خواب ☎ 02122648627

واحد مشاوره و روانشناسی  ☎ 22636863_021


درمان بی خوابی در منزل بدون دارو

 

اگر بی خوابی دارید، علاوه بر خدمات حضوری در کلینیک، میتوانید با تهیه دوره جامع درمان بیخوابی که توسط دکتر مصطفی امیری فلوشیپ اختلالات خواب تهیه شده است، بی خوابی تان را بدون دارو و در منزل درمان کنید.

درمان بی خوابی بدون دارو با ۱۱۳ روش علمی و خانگی (برای شروع، اینجا کلیک کنید)


درمان افسردگی بدون دارو آنلاین

اگر دچار افسردگی هستید یا میخواهید احساس شادی و لذت را در زندگی تان تقویت کنید، میتوانید بصورت حضوری توسط متخصصین روانپزشکی یا روانشناسان مجموعه جایروس ویزیت شوید و علاوه بر خدمات حضوری، میتوانید با تهیه دوره آنلاین درمان افسردگی در خانه که توسط مجموعه پزشکان جایروس تهیه شده است، افسردگی تان را در منزل و بدون دارو درمان کنید (برای دیدن ویدئو معرفی دوره، کلیک کنید)

درمان افسردگی در منزل بدون دارو (برای شروع، اینجا کلیک کنید)

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *