بیش فعالی: مهمترین نکات در فرزوندپروری کودکان بیش فعال

4 تا از مهمترین نکات در رابطه با بیش فعالی

 

زندگی با یک کودک مبتلا به اختلال بیش فعالی می تواند خسته کننده باشد. اما به عنوان یک والد، شما می توانید برای کمک به کنترل و کاهش علائم فرزند خود کارهای زیادی انجام دهید. شما می توانید به کودک خود کمک کنید تا بر چالش های روزانه غلبه کند، انرژی خود را به عرصه های مثبت هدایت کرده و آرامش بیشتری را برای خانواده شما فراهم کند.

 

چگونه به فرزند مبتلا به بیش فعالی خود کمک کنیم؟

 

کودکان مبتلا به اختلال بیش فعالی معمولا دارای اختلال در عملکردهای اجرایی چون توانایی فکر کردن و برنامه ریزی ، سازماندهی و تکمیل کردن تکالیف می باشند.

کودکان مبتلا به اختلال بیش فعالی دوست دارند بی سر و صدا بنشینند، آنها می خواهند اتاق خود را مرتب و سازماندهی کنند؛ آنها می خواهند همه چیزهایی را که پدر و مادرشان دوست دارند، انجام دهند، اما نمی دانند چگونه؟

اگر بدانید اختلال بیش فعالی برای فرزندتان نیز ناخوشایند است، می توانید به شیوه حمایتی تر پاسخ دهید. با صبر، شفقت و پشتیبانی فراوان، می توانید اختلال بیش فعالی دوران کودکی را مدیریت کنید.

 

بیش فعالی

اختلال بیش فعالی و خانواده شما

قبل از اینکه بتوانید به طور موفق والدگری کودک مبتلا به بیش فعالی را بر عهده بگیرید، ضروری است که تاثیر علائم فرزندتان را بر خانواده به طور کلی درک کنید. کودکان مبتلا به اختلال بیش فعالی رفتارهایی دارند که می توانند زندگی خانوادگی را مختل کنند. آنها اغلب دستورالعمل های والدین را نمی شنوند، بنابراین از آنها اطاعت نمی کنند. آنها اغلب شلخته هستند و به راحتی حواسشان پرت می شود. آنها معمولاً تکالیف را آغاز می کنند و فراموش می کنند که آنها را به پایان برسانند.ک ودکان تکانشگر اغلب مکالمات را قطع می کنند و بدون فکر کردن صحبت می کنند. کودکان بیش فعال ممکن است حتی کارهایی را انجام دهند که آنها را در معرض خطر فیزیکی قرار دهد.
برای رفع چالش های پرورش کودک مبتلا به اختلال بیش فعالی، باید بتوانید ترکیبی از مهربانی و ثبات را در رفتار خود داشته باشید.

 

نکته 1: مثبت و سالم باشید

داشتن نگرش مثبت

بهترین دارایی شما برای کمک به کودکتان در رفع چالش های اختلال بیش فعالی، نگرش مثبت شما می باشد . هنگامی که شما آرام هستید و دقت بالایی دارید ، بیشتر احتمال دارد که بتوانید با فرزندتان ارتباط برقرار کنید و به او کمک کنید که آرام باشد و با دقت عمل کند.

دورنمای موضوعات را مد نظر داشته باشید.

به خاطر داشته باشید که رفتار فرزند شما ناشی از یک اختلال است.  اغلب اوقات رفتارهای او عمدی نیست.  حس شوخ طبعی خود را حفظ کنید.  یک رویداد شرم آور می تواند در ده سال آینده یک داستان خانوادگی خنده دار باشد.

سعی کنید که در رابطه با برخی موضوعات به مصالحه برسید.

اگر شما یک  فرد کمال گرا هستید، نه تنها دائما ناراضی خواهید بود بلکه انتظارات غیر واقع بینانه در رابطه با فرزند خود خواهید داشت.  ینابراین سعی کنید در رابطه با برخی موضوعات به مصالحه ای برسید.

به فرزندتان اعتماد کنید.

از همه چیزهایی که مثبت، ارزشمند و منحصر به فرد در مورد فرزندتان است، لیستی تهیه کنید.  به این موضوع اعتماد داشته باشید که فرزند شما می تواند یاد بگیرد، تغییر کند و بالغ و موفق باشد.

 

بیش فعالی

نکته 2: ایجاد ساختار و دنبال کردن آن

کودکان مبتلا به اختلال بیش فعالی زمانی در انجام وظایف و تکالیف موفق می شوند که در الگوهای قابل پیش بینی و در مکان های قابل پیش بینی رخ دهند.  وظیفه شما ایجاد و نگهداری ساختار در خانه است، به طوری که کودک شما می داند از او چه انتظاراتی دارید.

یک روال را دنبال کنید.

مهم است که زمان و مکان را برای همه چیز تنظیم کنید تا کودک با اختلال بیش فعالی انتظارات شما را بفهمد. روال های ساده و قابل پیش بینی برای وعده های غذا، مشق شب، بازی و خوابیدن ایجاد کنید.

برنامه کودک خود را ساده کنید.

اگر میزان فعالیت های بعد از مدرسه کودک مبتلا به اختلال بیش فعالی زیاد باشد ممکن است بیشتر دچار حواسپرتی شود.  ممکن است لازم باشد تغییراتی در برنامه های بعد از مدرسه کودک خود با توجه به توانمندی ها و خواسته های محیطی از وی ایجاد کنید.

یک مکان آرام ایجاد کنید.

اطمینان حاصل کنید که فرزند شما یک فضای آرام و خصوصی دارد. البته این مکان با مکانی که برای تکنیک وقفه (time out) در نظر گرفته می شود متفاوت است.

بیش فعالی

نکته 3: انتظارات و قوانین روشن را تنظیم کنید

کودکان مبتلا به اختلال بیش فعالی نیازمند قوانینی مستقل هستند که بتوانند آنها را درک و دنبال کنند. قوانین را بنویسید و آنها را در مکان هایی قرار دهید که فرزند شما به راحتی بتواند آنها را بخواند.
کودکان مبتلا به اختلال بیش فعالی به طور خاص به سیستم های سازمان یافته پاداش و تنبیه نیز پاسخ می دهند. مهم است که برای آنها توضیح دهیم که در پیروی از قوانین و زیر پا گذاشتن قوانین چه پیامدهایی خواهد داشت.
ضمن اینکه این ساختارها را ایجاد می کنید در نظر داشته باشید که کودکان مبتلا به اختلال بیش فعالی اغلب نقد می شوند. بنابراین سعی کنید رفتار خوب آنها را نیز شناسایی کرده و آنرا ستایش کنید.  تشویق کودکان دچار اختلال بیش فعالی بسیار مهم است، زیرا آنها به طور معمول از آن کمتر برخوردارند. این کودکان تصحیح، اصلاح و شکایت در مورد رفتارشان را دریافت می کنند اما تقویت مثبت کمی دارند.

لبخند، نظر مثبت، و یا پاداش  های دیگر از جانب شما می تواند توجه، تمرکز و تکانشگری اختلال بیش فعالی را  بهبود بخشد.  بهترین کار این است که که بر تقویت مثبت رفتارهای مثبت تمرکز کنید  و نسبت به رفتارهای نامناسب تقویت منفی بدهید. فرزندتان را برای دستاوردهای کوچک پاداش دهید.

 

بیش فعالی

نکته 4: فعالیت و خواب را تقویت کنید

کودکان مبتلا به اختلال بیش فعالی اغلب انرژی زیادی دارند.  ورزش های سازمان یافته و فعالیت های جسمانی دیگر می تواند به آنها کمک کند انرژی خود را از راه های سالم تخلیه کرده و توجه خود را بر حرکات و مهارت های خاص متمرکزکنند. مزایای فعالیت بدنی بی پایان است: باعث بهبود تمرکز، کاهش افسردگی و اضطراب و رشد مغز می شود. با این وجود، مهمترین نکته برای کودکان با نقص توجه این است که ورزش موجب خواب بهتر می شود که به نوبه ی خود باعث کاهش علائم اختلال بیش فعالی نیز می گردد.

یک ورزش را انتخاب کنید که فرزند شما از آن لذت خواهد برد و برای نقاط قوت او مناسب است. ورزش های فردی یا تیمی مانند بسکتبال و هاکی که نیاز به حرکت ثابت دارند، گزینه های بهتری هستند. کودکان مبتلا به اختلال بیش فعالی  می توانند  از آموزش هنرهای رزمی یا یوگا، که کنترل ذهنی را در هنگام کار بر روی بدن افزایش می دهند، بهره مند شوند.

خواب ناکافی می تواند باعث کاهش توجه شود اما می تواند برای کودکان مبتلا به اختلال بیش فعالی بسیار تعیین کننده باشد. مشکلات توجه آنها می تواند منجر به ایجاد اضطراب و مشکل در به خواب رفتن شود. یک زمان خواب ثابت، یک استراتژی مفید برای مبارزه با این مشکل است، اما ممکن است آن را به طور کامل حل نکند.

به کودک خود کمک کنید تا با استفاده از استراتژی های زیر استراحت بهتری داشته باشد.

کاهش زمان تلویزیون و افزایش فعالیت های کودک و تمرینات در طول روز

کافئین را از رژیم غذایی کودک خود حذف کنید.

یک زمانی را برای پایین آوردن سطح فعالیت کودک خود در ساعات قبل از خواب در نظر بگیرید برای مثال فعالیت های آرام مانند رنگ آمیزی، خواندن یا       بازیی های ساکت و آرام را انجام دهید.

گذراندن ده دقیقه با فرزندتان. حس عشق و امنیت را ایجاد می کند و زمان را برای آرامش فراهم می کند.
هنگام خوابیدن، از موزیک های آرمیدگی استفاده کنید. انواع مختلفی از جمله صداهای طبیعت و موسیقی های آرام وجود دارد که می تواند به آرامش کودک شما کمک کند.

 

لینک منبع

 

     زهرا بابایی، دکتری تخصصی روانشناسی بالینی، دانشگاه شهید بهشتی

 

 


بزرگترین گروه فوق تخصصی پزشکان مغز و اعصاب و متخصصین روانپزشکی در ایران

 

شاید دیگر کمتر کسی اطلاع نداشته باشد که در مجموعه بزرگ پزشکان جایروس بهترین فوق تخصص های مغز و اعصاب و اعصاب و روان و برترین فارغ التحصیلان آمریکا،اسپانیا و آلمان حضور دارند و خدمات مغزواعصاب و روان که در این مجموعه ارائه می شود با کیفیت ترین در تمام ایران است!

کادر درمانی جایروس از لحاظ تخصصی در حیطه های اعصاب، در تمام کشور بی نظیر است


شماره تماس های نوبت گیری سریع

مشاوره های تلفنی و ویزیت آنلاین ویدئویی نیز ارائه می شود.

واحد مغز و اعصاب و روان ☎ 22616377_021

 واحد ویزیت متخصص اختلالات خواب و نوبت انجام تست خواب ☎ 02122648627

واحد مشاوره و روانشناسی  ☎ 22636863_021


درمان بی خوابی در منزل بدون دارو

 

اگر بی خوابی دارید، علاوه بر خدمات حضوری در کلینیک، میتوانید با تهیه دوره جامع درمان بیخوابی که توسط دکتر مصطفی امیری فلوشیپ اختلالات خواب تهیه شده است، بی خوابی تان را بدون دارو و در منزل درمان کنید.

درمان بی خوابی بدون دارو با ۱۱۳ روش علمی و خانگی (برای شروع، اینجا کلیک کنید)


درمان افسردگی بدون دارو آنلاین

اگر دچار افسردگی هستید یا میخواهید احساس شادی و لذت را در زندگی تان تقویت کنید، میتوانید بصورت حضوری توسط متخصصین روانپزشکی یا روانشناسان مجموعه جایروس ویزیت شوید و علاوه بر خدمات حضوری، میتوانید با تهیه دوره آنلاین درمان افسردگی در خانه که توسط مجموعه پزشکان جایروس تهیه شده است، افسردگی تان را در منزل و بدون دارو درمان کنید (برای دیدن ویدئو معرفی دوره، کلیک کنید)

درمان افسردگی در منزل بدون دارو (برای شروع، اینجا کلیک کنید)

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *