نوروفیدبک یا الکتروانسفالوگرام (EEG) یا نوروتراپی نامیده می شود، یک درمان مکمل است که برای شرایطی مانند نقص توجه / بیش فعالی، اختلال اضطراب منتشر، اختلال اضطراب پس از سانحه، اختلال فوبیا، اختلال وسواس، اختلال دو قطبی، افسردگی و اختلالات عاطفی، اوتیسم و اختلالات اعتیاد استفاده می شود.
در مصاحبه ای با روانپزشکی تایمز، زیگفرید اوتمر دانشمند ارشد در طیف EEG بین المللی، وی نوروفیدبک را به عنوان تنظیم کننده عصبی در حوزه زمان و بسامد توصیف کرد که از طریق شرطی سازی الکتریکی تاثیر گذار خواهد بود. مانند تکرار تحریک مغناطیسی کرانیال (rTMS)، نوروفیدبک سبک جدیدی در روش درمانی الکتریکی میباشد که مکمل مداخلات عصب شیمیایی برای اختلالات خلقی است.
اوتمر می گوید: ” با استفاده از داروهای ضد تشنج به عنوان تثبیت کننده های خلق و خو، ما شاهد همگرایی روانپزشکی و نورولوژی در زمینه فارماکولوژی بوده ایم. به طور مشابه نوروفیدبک دارای یک همگرایی روانپزشکی و نورولوژی به روش بیوالکتریکی در درمان اختلالات عاطفی می باشد. با تثبیت مغز و پاداش دادن به آن برای حفظ وضعیت های خاص، نوروفیدبک به عنوان یک ضد تشنج طبیعی عمل می کند.”
عملکرد نوروفیدبک به این صورت است که مشکلات و نقص های مغز را که مربوط به انگیختگی، توجه، عملکرد و هوشیاری می شود را جبران می کند.
طی جلسات نوروفیدبک بیماران یاد می گیرند که الگوهایی از امواج مغزی مطلوبی را تولید کنند که روی صفحه نمایش کامپیوتر مشاهده می کنند. این امواج با کنترل فعالیت یک بازی کامپیوتری تولید شده و روی یک صفحه دیگر به نمایش در می آیند. افزایش این امواج بلافاصله با پاداش همراه است و این پاداش مطابق امتیاز کسب شده در بازی کامپیوتری می باشد.
نوروفیدبک فرصتی برای ارزیابی و تغییر حالت مغز ارائه می دهد. فرکانس تعیین شده مشخص می کند کدام بخش مغز پاداش می گیرد. آموزش بتا معمولا سطح انگیختگی را تا حدی بالا می برد و باعث افزایش هوشیاری و توجه و کاهش افسردگی می شود. ریتم حسی تا حدی سطح انگیختگی را پایین می آورد. ریتم حسی با آرامش ذهنی و آرامش عاطفی در ارتباط است.
با ترکیبی از تغییرات و آموزش ها در سمت راست و چپ مغز، اغلب نوروفیدبک برای درمان اختلال امواج مغزی مرتبط با خاطرات تلخ استفاده می شود. آموزش سمت راست برای مشکلات اجتماعی و عاطفی نیز استفاده می شود، برخی از این اختلالات در سمت راست عبارتند از اختلال سلوک، اوتیسم و اختلال دلبستگی واکنشی.
برآورد شواهد پزشکی
اثر نوروفیدبک در درمان تشنج و اختلالات شبه تشنج در تحقیقات کارشناسی شده به خوبی و طی 25 سال تحقیق مستند شده است. در کل حمایت های پزشکی برای تاثیرات نوروتراپی محدود بوده و در وحله اول بر مبنای مطالعات موردی و فردی و نه تحقیقات گروهی می باشد.
از این رو برخی محققان در سال 1995 اثرات درمان نوروفیدبک را بر روی 19 نفر که دارای سن 8 تا 19 سال بودند، ارزیابی کردند. این افراد جلسات یک ساعته آموزش مغزی بتا را می گذراندن که این جلسات هر روز تشکیل می شد و در مجموع بیش از 40 ساعت طول کشید. این جلسات در طول 2 تا 3 ماه به اتمام رسیدند. هدف از این درمان این بود که قدرت امواج بتا را به اندازه 26 تا 20 هرتز افزایش داده و دامنه امواج را کاهش دهد. در مقایسه با نتایج قبل از آموزش، نتایج پس از آموزش بهبودهایی در آزمون متغیرهای توجه (TOVA) و اختلالات کمبود توجه مشاهده شد. 12 نفر از 18 نفر نیز پیشرفت هایی در پاسخ به EEG نشان دادند. این تغییرات مشابه تغییرات قبل و بعد از مصرف دارو در نمرات TOVA در افراد مبتلا به ADHD بود.
در حالیکه معمولا در حالت مصرف دارو امتیاز TOVA پس از اتمام تاثیر دارو به حالت پایه برمی گردد، اما این امتیاز در مورد افرادی که از روش EEG استفاده کردند، در همان حالت بهبود یافته باقی می ماند. در 10 نفر نیز با استفاده از آزمون EEG پیشرفت در نمره IQ مشاهده شد. رفتار کودکان هم با والدین و معلمین پس از انجام EEG بهبود یافته است.
منبع:
http://www.psychiatrictimes.com/articles/eeg-neurofeedback-treating-psychiatric-disorders-0?verify=0
انجام روش های نوروفیدبک در کلیه شعب تهران ، کرج و شهرستان ها تحت متخصصین مجرب
بزرگترین گروه فوق تخصصی پزشکان مغز و اعصاب و متخصصین روانپزشکی در ایران
شاید دیگر کمتر کسی اطلاع نداشته باشد که در مجموعه بزرگ پزشکان جایروس بهترین فوق تخصص های مغز و اعصاب و اعصاب و روان و برترین فارغ التحصیلان آمریکا،اسپانیا و آلمان حضور دارند و خدمات مغزواعصاب و روان که در این مجموعه ارائه می شود با کیفیت ترین در تمام ایران است!
کادر درمانی جایروس از لحاظ تخصصی در حیطه های اعصاب، در تمام کشور بی نظیر است
شماره تماس های نوبت گیری سریع
مشاوره های تلفنی و ویزیت آنلاین ویدئویی نیز ارائه می شود.
واحد مغز و اعصاب و روان ☎ 22616377_021 ☎
واحد ویزیت متخصص اختلالات خواب و نوبت انجام تست خواب ☎ 02122648627 ☎
واحد مشاوره و روانشناسی ☎ 22636863_021 ☎
اگر بی خوابی دارید، علاوه بر خدمات حضوری در کلینیک، میتوانید با تهیه دوره جامع درمان بیخوابی که توسط دکتر مصطفی امیری فلوشیپ اختلالات خواب تهیه شده است، بی خوابی تان را بدون دارو و در منزل درمان کنید.
درمان بی خوابی بدون دارو با ۱۱۳ روش علمی و خانگی (برای شروع، اینجا کلیک کنید)
اگر دچار افسردگی هستید یا میخواهید احساس شادی و لذت را در زندگی تان تقویت کنید، میتوانید بصورت حضوری توسط متخصصین روانپزشکی یا روانشناسان مجموعه جایروس ویزیت شوید و علاوه بر خدمات حضوری، میتوانید با تهیه دوره آنلاین درمان افسردگی در خانه که توسط مجموعه پزشکان جایروس تهیه شده است، افسردگی تان را در منزل و بدون دارو درمان کنید (برای دیدن ویدئو معرفی دوره، کلیک کنید)
درمان افسردگی در منزل بدون دارو (برای شروع، اینجا کلیک کنید)
آیا نوروفیدبک برای درمان وزوز گوش و کاهش شنوایی موثره؟
سلام
روش بیوفیدبک و تا حدی می تواند به شما کمک کند.
ایا نوروفیدبک برای درمان وسواس و فقدان حافظه وتمرکزو بی خوابی و مانیا و اضطراب در بیماران اختلال دوقطبی هم کاربرد داردیا بی فایده است لطفا توضیح دهید.ایا امواج الکتریکی روش نوروفیدبک بر شیمی مغزیعنی ترشح سروتونین و نورااپی نفرین تاثیر میگذاردوطول جلسات درمان چند روز است وایا روش نوروفیدبک به تنهایی کافی است یا روش مکمل با دارو درمانی است البته منظورم در درمان بیماری دوقطبی میباشدوتاثیر این روش درمانی دایمی است یا خیر متشکر میشوم به تفضیل پاسخم رابدهید.وایا این روش درمانی شرط سنی دارد.
سلام
نوروفیدبک برای درمان فقدان حافظه و مشکلات کیفیت خواب و افزایش توجه و تمرکز می تواند برای شما موثر واقع شود ولی در بقیه موارد درمان دارویی و رواندرمانی می تواند به شما کمک کند.
سلام.
میشه راهنمایی کنید برای حواس پرتی دانش آموز کلاس سوم و عدم تمرکزش همچنین برای اضطراب دائمیش ؛ آیا ازین روش استفاده میشه؟ میتونه مفید باشه یا نتیجه مشخص نیست؟ اگر به سوالم جواب بدین ازتون ممنون میشم ….برای من خیلی مهمه.
با سلام. برای عدم تمرکز ایشان بله نوروفیدک می تواند مفید باشد اما برای اضطراب خیر. بازی درمانی و تئاتر درمانی یا دارو درمانی با توجه به نوع مشکل، در زمینه اضطراب کمک کننده است. سپاس.
باسلام.خواهر من22سال سن داره ویکساله دچار اختلال اسکیزوفرنی شده والان داره داروی آسنترا وتری فلواپرازین مصرف میکنه البته بعضا ازخوردن قرص هم خودداری میکنه.میخواستم بدونم درمان نوروفیدبک میتونه کمکی به بهبودیش بکنه یاخیر.ممنون میشم راهنمایی کنید من از اصفهان پیام میدم.
باسلام. متاسفانه خیر. اما دوره دارویی را حتما باید طی کنند. داروها را اصلا قطع نکنید. فقط زیرنظر روانپزشک/ سپاس