تستوسترون پایین در مردان

تستوسترون0

تستوسترون چیست؟

تستوسترون یکی از بدنام ترین هورمون هاست. این هورمون ذهن را به سمت مردانگی و عضلات می برد. در حقیقت تستوسترون نوعی سوخت برای میل جنسی و توده عضلانی محسوب می شود، اما این هورمون خلق و خو و قدرت استخوان ها را نیز تنظیم می کند. زمانی که سطح هورمون تستوسترون در مردان کمتر از میزان طبیعی باشد، پزشک ژل یا داروهای خاصی تجویز خواهد کرد. اما در رابطه با درمان این کمبود بررسی ها و مباحثی در حال انجام است.

کاهش سطح تستوسترون با افزایش سن طبیعی است که گاهی آندروپوز یا یائسگی مردانه نامیده می شود. برای بسیاری از مردان کاهش طبیعی تستوسترون مشکلی ایجاد نمی کند. برخی دیگر ممکن است دچار گرگرفتگی، عدم تعادل رفتاری و کاهش میل جنسی شوند.

کاهش تستوسترون در برخی مردان باعث بروز علائم آشکار می شود، از جمله:

  • لاغر شدن عضلات
  • کم شدن موی بدن
  • کوچک و نرم شدن بیضه ها
  • بزرگ شدن سینه ها

کاهش تستوسترون بر روی استخوان ها نیز تاثیر می گذارد. تفکر عموم مردم این است که پوکی استخوان یک بیماری زنانه است، اما این مشکل مردان را نیز تحت تاثیر قرار می دهد. کاهش تستوسترون یکی از علل اصلی بروز پوکی استخوان در مردان است. با کاهش تستوسترون استخوان ها نازکتر، ضعیف تر و شکننده تر خواهند شد.

کاهش ناگهانی تستوسترون همیشه بر روی میل جنسی تاثیر نمی گذارد، اما با تاثیر بر روی مغز و بدن ممکن است تحریک شدن را برای فرد دشوار کند. برخی مردان دچار کاهش میل جنسی می شوند، در حالیکه دیگران به طور کامل میل جنسی خود را از دست می دهند. تستوسترون پایین نعوظ و حفظ آن را نیز دشوار می کند.

تاثیر تستوسترون بر روی افکار و روحیات نیز قابل توجه است. برخی مردان دچار مشکلاتی مانند تحریک پذیری یا تغییرات در خلق و خو، ضعف در تمرکز و کاهش سطح انرژی می شوند. به هرحال عوامل دیگری، مانند کم خونی، افسردگی، اختلالات خواب یا یک بیماری مزمن نیز می توانند باعث بروز این مشکلات شوند.

تستوسترون به بدن مرد در تولید اسپرم کمک می کند. زمانی که سطح هورمون تستوسترون کاهش می یابد، میزان اسپرم فرد نیز کم می شود. کاهش اسپرم باعث بروز مشکل در باروری فرد می شود.

چه عاملی باعث کاهش سطح تستوسترون می شود؟

افزایش سن یکی از مهم ترین عوامل کاهش سطح تستوسترون می باشد. برخی بیماری ها نیز باعث بروز این مشکل می شوند. این بیماری ها عبارتند از:

  • دیابت نوع 2
  • بیماری های کلیوی یا کبد
  • COPD
  • مشکلات غده هیپوفیز
  • آسیب به بیضه

پرتو درمانی، شیمی درمانی و داروهای استروئیدی نیز باعث کاهش سطح تستوسترون می شوند.

در صورت بروز هر یک از موارد زیر پزشک آزمایش تستوسترون را توصیه خواهد کرد:

  • اختلال در نعوظ
  • کاهش میل جنسی
  • کاهش اسپرم
  • کاهش موی بدن یا حجم عضلانی

اگر به بیماری مبتلا باشید که باعث کاهش سطح تستوسترون می شود، پزشک آزمایش هایی را برای بررسی میزان این هورمون تجویز خواهد کرد.

آزمایش مربوط به تستوسترون معمولا با یک آزمایش خون در صبح زود، زمانی که میزان تستوسترون بدن در بالاترین حد خود می باشد، انجام می شود. سطح طبیعی این هورمون از 300 تا 1000 ng/DL می باشد. پزشک پیش از تشخیص خود، این آزمایش را برای بار دوم نیز انجام خواهد داد.

درمان کمبود تستوسترون

تستوسترون1

اگر به کمبود تستوسترون مبتلا باشید و این کمبود بر روی فعالیت های روزمره شما تاثیر بگذارد، پزشک مکمل های تستوسترون را تجویز خواهد کرد. همه مبتلایان به تستوسترون پایین به درمان نیاز ندارند. قبل از انجام هرگونه درمان یا مصرف دارو بهتر است با متخصص مشورت کنید. در این مواقع به متخصص غدد یا اورولوژیست مراجعه کنید.

اگر نیاز به درمان داشته باشید، برای افزایش سطح تستوسترون پزشک این هورمون را تجویز می کند. مطالعات انجام شده نشان می دهند که تجویز تستوسترون باعث تقویت عضلات مردان، محافظت از استخوان ها و بهبود میل جنسی در آنها می شود. با این حال تاثیرات آن در افراد مختلف متفاوت خواهد بود.

تستوسترون در اشکال مختلف موجود است، از جمله آمپول، ژل، چسب و قرص هایی که بیمار بر روی لثه های خود قرار می دهد. تزریق این هورمون ارزان ترین شکل آن است، اما دردناک است. تزریق این هورمون هر 7 تا 22 روز، طبق توصیه پزشک، انجام می شود. سطح تستوسترون با هر میزان مصرف نوسان خواهد داشت.

تستوسترون به شکل ژل و چسب مستقیما بر روی پوست قرار می گیرد. هورمون از طریق پوست جذب شده و به آرامی وارد خون می شود. ژل و چسب هر روز مورد استفاده قرار می گیرند، بنابراین سطح تستوسترون را ثابت نگه می دارند. با این حال این شکل از هورمون ممکن است باعث بروز خارش، سوزش و تاول شوند. زنان و کودکان نباید پوستی را که دارای چسب یا ژل است، لمس کنند.

قرص های تستوسترون هر 12 ساعت بر روی لثه های دندان های بالا قرار می گیرند. زمانی که قرص ژل مانند حل می شود، تستوسترون آزاد می کند. قرص هایی که به شکل آدامس هستند باعث تحریک دهان، حساسیت لثه ها یا سردرد شوند. این عوارض به مرور زمان بهبود می یابند. اگر از قرص تستوسترون مصرف می کنید، بوسیدن همسر یا فرزندتان مشکلی ایجاد نمی کند.

مشکلات درمان کمبود تستوسترون

درمان کمبود تستوسترون با مشکلاتی همراه خواهد بود. برخی مردان دچار مشکلات زیر می شوند:

  • افزایش بیش از حد سلول های قرمز
  • آپنه خواب
  • بزرگ شدن پروستات
  • آکنه

با این حال خطرات و فواید مصرف تستوسترون تا حد زیادی ناشناخته است، زیرا مطالعات زیادی در این زمینه کامل نشده اند.

مصرف تستوسترون و بروز سرطان

نگرانی هایی وجود دارد که مصرف طولانی مدت تستوسترون در مردان مسن باعث بروز سرطان پروستات می شود. مردانی که تستوسترون مصرف می کنند، بهتر است به طور منظم مورد معاینه قرار گیرند تا علائم اولیه سرطان هر چه سریعتر تشخیص داده شوند. تمام مردان بالای 50 سال و مردان بالای 40 سال که دارای سابقه خانوادگی سرطان پروستات هستند، باید در زمان مصرف تستوسترون حتما مورد معاینات منظم قرار گیرند.

چه کسانی نباید از هورمون تستوسترون استفاده کنند؟

مردانی که دارای شرایط زیر هستند، نمی توانند از هورمون تستوسترون استفاده کنند:

  • سرطان پروستات یا سینه
  • بیماری های قلبی کنترل نشده
  • آپنه خواب درمان نشده
  • وجود سلول های قرمز بیش از حد در خون
نگارنده: سمیه محمدی

گروه پزشکان آلومینا

 


بزرگترین گروه فوق تخصصی پزشکان مغز و اعصاب و متخصصین روانپزشکی در ایران

 

شاید دیگر کمتر کسی اطلاع نداشته باشد که در مجموعه بزرگ پزشکان جایروس بهترین فوق تخصص های مغز و اعصاب و اعصاب و روان و برترین فارغ التحصیلان آمریکا،اسپانیا و آلمان حضور دارند و خدمات مغزواعصاب و روان که در این مجموعه ارائه می شود با کیفیت ترین در تمام ایران است!

کادر درمانی جایروس از لحاظ تخصصی در حیطه های اعصاب، در تمام کشور بی نظیر است


شماره تماس های نوبت گیری سریع

مشاوره های تلفنی و ویزیت آنلاین ویدئویی نیز ارائه می شود.

واحد مغز و اعصاب و روان ☎ 22616377_021

 واحد ویزیت متخصص اختلالات خواب و نوبت انجام تست خواب ☎ 02122648627

واحد مشاوره و روانشناسی  ☎ 22636863_021


درمان بی خوابی در منزل بدون دارو

 

اگر بی خوابی دارید، علاوه بر خدمات حضوری در کلینیک، میتوانید با تهیه دوره جامع درمان بیخوابی که توسط دکتر مصطفی امیری فلوشیپ اختلالات خواب تهیه شده است، بی خوابی تان را بدون دارو و در منزل درمان کنید.

درمان بی خوابی بدون دارو با ۱۱۳ روش علمی و خانگی (برای شروع، اینجا کلیک کنید)


درمان افسردگی بدون دارو آنلاین

اگر دچار افسردگی هستید یا میخواهید احساس شادی و لذت را در زندگی تان تقویت کنید، میتوانید بصورت حضوری توسط متخصصین روانپزشکی یا روانشناسان مجموعه جایروس ویزیت شوید و علاوه بر خدمات حضوری، میتوانید با تهیه دوره آنلاین درمان افسردگی در خانه که توسط مجموعه پزشکان جایروس تهیه شده است، افسردگی تان را در منزل و بدون دارو درمان کنید (برای دیدن ویدئو معرفی دوره، کلیک کنید)

درمان افسردگی در منزل بدون دارو (برای شروع، اینجا کلیک کنید)

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *