نحوه ی پاداش دادن به کودک

نحوه پاداش دادن به کودکان

پاداش تقویتی برای رفتار مطلوب محسوب می شود. یعنی آنزمان که کودک رفتار مطلوبی انجام می دهد  با پاداش دادن به او احساس خوبی در او ایجاد می کنیم و با این کار میل او به انجام مجدد آن کار را در او تقویت می کنیم.

تقویت کننده هر چیزی می تواند باشد خاصیت آن این است که میل فرد برای تکرار رفتار یا حرکتی را تقویت کند. در حقیقت تقویت کننده یک تحریک کننده می باشد.

 گاه با لبخند زدن به ادای اولین کلمات کودک، او به تکرار آن واژه ها تحریک و ترغیب می کنید با حرف زدن و در آغوش گرفتنش حرف زدن را در او تقویت می کنید. حال موقیعی را تصور کنید که کودک شما از کابینت بالا می رود و شیشه مربا را پیدا می کند در هر دو نوع موقیعت کودک با یک تقویت کننده روبرو می شود.

انتخاب پاداش مناسب برای رفتار کودک گاه دشوار است. در مورد کودک بزرگتر می توانید از خودش بپرسید که چه چیزی دوست دارد.

برای کمک به او می توانید چند سوال هدفمند بپرسید:

1)     3 تا از آرزوهایش را بگوید.

2)      اگر 2000 یا 10000 تومان  پول داشت چکار می کرد؟

3)     اگر قرار باشد فقط یک چیز از پدر یا مادر بخواهد، آن چی بود؟

4)     چه کار ی می خواهی به برنامه ات اضافه شود( بیشتر تلویزیون دیدن، دیر خوابیدن، ورزش صبحگاهی و …)

این سوالات هم در شناخت کودک و دغده هایش و هم برای انتخاب مناسب پاداش برای خودش و تقویت رفتار مثبت وی کمک کننده خواهد بود.

حتی می توانید پاداش ها را  روزانه، هفتگی و ماهانه در نظر بگیرید.

پاداش روزانه: بستنی، لواشک

پاداش هفتگی: سینما یا پارک رفتن

پاداش ماهانه:اسباب بازی، کتاب

– سعی کنید در پاداش دادن تنوع بدهید، یک بار اسباب بازی، یک بار کتاب، یک بار یک بازی تفریحی  و یک بار امتیازی که همیشه از او سلب شده به او بدهید.

– به قولی که می دهید حتماً عمل کنید. خیلی مهم است که به آنچه که گفته اید عمل کنید، اگر گفته اید چهارشنبه برای فلان رفتار خوبت میریم سینما حتماً اینکار را انجام دهید، کودکان این موارد را به یاد می سپارند و برایشان بسیار اهمیت دارد. به یاد بسپارید که قبل از قول دادن جوانب و برنامه خود را بسنجید بعد قول بدهید،قولی بدهید که از عهده ی انجام آن بر می آیید.

– به خاطر داشته باشید که کودکان سریع یاد می گیرند، اما  زمان بر است تا شیوه های رفتاری او را تغییر دهید. بنابراین در تقویت رفتارهای مثبت وی صبور باشید.

– توقعتان برای دادن پاداش را صریح و مشخص بیان کنید. اگر می خواهید به کودک پاداش دهید رفتاری که توقع دارید بسیار واضح بیان کنید و از خودش بخواهید مثال بزند که آیا حرفتان را کاملاً متوجه شده است یا نه. شما نمی توانید به کودک بگویید مسئولیت پذیر باشی می توانی  خانه دوستت بروی. بهتر است با مثالی مسوئلیت پذیری را به او یاد دهید و یک رفتار که نشان دهنده ی مسئولیت پذیری است انتخاب کنید و برای آن پاداش در نظر بگیرید.

  • ● در مراحل اولیه بیشتر پاداش را روزانه در نظر بگیرید. اوایل حتی باید جایزه های او بزگتر و بیشتر باشد.
  • ● هرچه کودک بیشتر پیشرفت کرد پاداش در آن زمینه رفتاری را طولانی مدت تر و کمتر کنید و رفتار دیگری را برای پاداش بزرگتر وارد برنامه کنید. مثلاً اگر هدف شما این است که کودک شما بعد از بازی اسباب بازیهایش را جمع کند، در مراحل اول در قبال جمع کردن یکی از آنها جایزه بدهید البته همان لحظه و کم کم در مقابل جمع کردن 2 یا 3 یا بیشتر به او جایزه بدهید.
  • ● وقتی ملاک پاداش را سخت تر کردید. عملکرد ضعیف کودک با به هیچ نحوی نپذیرید. اگر کودک آن روز نتوانست رفتار را به حد مطلوب انجام دهد به او بگویید که متأسف هستیداما او فردا نیز فرصت دارد تا دوباره تلاش کند.
  • ● بعد از تثبیت رفتار، دفعات پاداش روزانه را کم کنید. می توانید در مقابل اعتراض او بگویید« رفتار تو خیلی خوب است و نیاز به پاداش روزانه کوچک نداری و باید جایزه بزرگتر در اخر هفته بگیری».

 

  • ● کم کم فاصله ی بین جایزه های بزرگتر را نیز بیشتر کنید.
  • ● وقتی مطمئن شدید رفتار جدید در او تبدیل به عادت شده است،پی آمدهای طبیعی رفتار مثبت را جایگزین پاداش کنید.پاداش آداب صحیح غذا خوردن، می تواند رفتن به رستوران و انتخاب غذا توسط او باشد.

مترجم:  رویا عباسی اصل- کارشناس ارشد روانشناسی تربیتی


بزرگترین گروه فوق تخصصی پزشکان مغز و اعصاب و متخصصین روانپزشکی در ایران

 

شاید دیگر کمتر کسی اطلاع نداشته باشد که در مجموعه بزرگ پزشکان جایروس بهترین فوق تخصص های مغز و اعصاب و اعصاب و روان و برترین فارغ التحصیلان آمریکا،اسپانیا و آلمان حضور دارند و خدمات مغزواعصاب و روان که در این مجموعه ارائه می شود با کیفیت ترین در تمام ایران است!

کادر درمانی جایروس از لحاظ تخصصی در حیطه های اعصاب، در تمام کشور بی نظیر است


شماره تماس های نوبت گیری سریع

مشاوره های تلفنی و ویزیت آنلاین ویدئویی نیز ارائه می شود.

واحد مغز و اعصاب و روان ☎ 22616377_021

 واحد ویزیت متخصص اختلالات خواب و نوبت انجام تست خواب ☎ 02122648627

واحد مشاوره و روانشناسی  ☎ 22636863_021


درمان بی خوابی در منزل بدون دارو

 

اگر بی خوابی دارید، علاوه بر خدمات حضوری در کلینیک، میتوانید با تهیه دوره جامع درمان بیخوابی که توسط دکتر مصطفی امیری فلوشیپ اختلالات خواب تهیه شده است، بی خوابی تان را بدون دارو و در منزل درمان کنید.

درمان بی خوابی بدون دارو با ۱۱۳ روش علمی و خانگی (برای شروع، اینجا کلیک کنید)


درمان افسردگی بدون دارو آنلاین

اگر دچار افسردگی هستید یا میخواهید احساس شادی و لذت را در زندگی تان تقویت کنید، میتوانید بصورت حضوری توسط متخصصین روانپزشکی یا روانشناسان مجموعه جایروس ویزیت شوید و علاوه بر خدمات حضوری، میتوانید با تهیه دوره آنلاین درمان افسردگی در خانه که توسط مجموعه پزشکان جایروس تهیه شده است، افسردگی تان را در منزل و بدون دارو درمان کنید (برای دیدن ویدئو معرفی دوره، کلیک کنید)

درمان افسردگی در منزل بدون دارو (برای شروع، اینجا کلیک کنید)

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *