پیشگیری از سکته مغزی ، قسمت دوم

علت سکته مغزی
سکته مغزی

برای پیشگیری از سکته مغزی مجدد، در صورت ابتلا به سکته مغزی چه باید کرد؟

سکته مغزی که در واقع به معنای آسیب بافت مغز به دنبال انسداد یکی از رگهای خونرسان مغز است، یکی از بیماریهای ناتوان کننده و دومین علت مرگ و میر در کشور ما، ایران، است. همانگونه که در نوشتار قبلی گفته شد (پیشگیری از سکته مغزی، قسمت اول) در سال جاری انجمن جهانی سکته مغزی برآن شد تا با تلاش برای افزایش آگاهی عموم جامعه و شعار جهانی “پیشگیری از سکته مغزی برای همه”  گامی در جهت کاهش بروز این بیماری خطرناک بردارد. در نوشتار پیشین سعی کردیم تا روشهای پیشگیری از سکته مغزی را برای تمام افراد سالم جامعه به اختصار بیان کنیم. در این نوشتار به بیان راههای پیشگیری از سکته مغزی مجدد بعد از ابتلا به این بیماری خواهیم پرداخت.

پس از بروز سکته مغزی و درمانهای اولیه در چند روز ابتدایی، بهترین راه برای پیشگیری از سکته مغزی مجدد، علاوه بر کنترل دقیق عوامل خطر شامل فشار خون بالا، دیابت، چربی خون بالا، مصرف سیگار و بی تحرکی؛ بررسی علت ایجاد سکته مغزی است. دو علت شایع در ایجاد سکته مغزی عبارتند از تنگی شریانهای کاروتید در گردن و نامنظمی ریتم قلب به نام فیبریلاسیون دهلیزی، که در صورت درمان مناسب این دو بیماری در صورت وجود، احتمال بروز مجدد سکته مغزی تا حدود زیادی کاهش می یابد. در اینجا به بررسی تک تک این عوامل خواهیم پرداخت.

باید گفت که در صورتی که بیمار مبتلا به سکته مغزی دچار مشکلاتی از جمله دیابت، فشار خون بالا یا چربی خون بالا از قبل بوده و تحت درمان قرار داشته، بعد از ابتلا به سکته مغزی نیز باید با دقت بیشتری به ادامه درمان دارویی موارد مذکور بپردازد. در صورتیکه بیمار از ابتلا به این بیماریها مطلع نباشد باید ازین نظر بررسی شود، به این معنی که آزمایشات مربوط به قند و چربی خون و اندازه گیری مکرر فشار خون در همان روزهای ابتدایی ابتلا به سکته مغزی انجام شود و در صورت ابتلا به هر کدام از این مشکلات، درمان دارویی مربوطه شروع گردد.

در صورت سیگاری بودن بیمار مبتلا به سکته مغزی، توصیه اکید به ترک سیگار ضروری است و در مطالعات مختلف دیده شده که چند ماه بعد از ترک سیگار، خطر ابتلای مجدد به سکته مغزی شروع به کاهش کرده و بعد از ۵ سال از ترک سیگار مشابه افراد غیرسیگاری میشود.

سکته مغزی

در ضمن به تمام بیماران مبتلا به سکته مغزی که توان حرکتی کافی دارند، انجام فعالیت ورزشی منظم از جمله پیاده روی تند یا دوچرخه سواری در اکثر روزهای هفته، هر بار به مدت حداقل 40 دقیقه توصیه میشود.

علاوه بر درمان عوامل خطر شامل دیابت، فشار خون بالا و چربی خون بالا و نیز توصیه به ترک سیگار و فعالیت ورزشی منظم در بیماران مبتلا به سکته مغزی برای پیشگیری از سکته مجدد، دو درمان دارویی برای تمام بیماران مبتلا به سکته مغزی توصیه میشود. این دو درمان دارویی عبارتند از داروهای ضد پلاکت و استاتینها.

داروهای ضد پلاکت که مانع تجمع پلاکتها در عروق و لذا مانع انسداد عروق و سکته مغزی میشوند شامل آ اس آ (آسپیرین)، کلوپیدوگرل (پلاویکس) است که بر اساس صلاحدید پزشک معالج شما، ممکن است یکی از این دو دارو و یا هردو دارو باهم برای شما تجویز گردد.

استاتینها شامل آتورواستاتین، روزواستاتین، سیمواستاتین و لواستاتین در واقع داروهای پایین آورنده چربی خون هستند که با توجه به اثرات دیگری از جمله اثرات ضد التهابی در عروق و نیز جلوگیری از تنگی پیشرونده عروق؛ برای تمام بیماران مبتلا به سکته مغزی توصیه میشوند. به زبان ساده میتوان گفت این داروها برای جلوگیری از سکته مجدد مغزی در تمام بیماران با سابقه سکته مغزی توصیه میشوند حتی اگر بیمار چربی خون بالا نداشته باشد.

برای بررسی علت سکته مغزی در بیماران مبتلا به سکته مغزی، بررسی تنگی عروق گردنی و نیز بررسی عملکرد و ریتم قلبی در تمام بیماران توصیه میشود..

برای بررسی تنگی عروق گردنی از روشهای تصویربرداری مختلفی از جمله سونوگرافی داپلر رنگی، یا سی تی انژیوگرافی و یا ام آر آنژیوگرافی میتوان استفاده کرد. در صورتیکه تنگی قابل ملاحظه در شریانهای کاروتید بیمار دیده شود، براساس صلاحدید پزشک معالج ممکن است از روشهای مختلف جراحی یا آنژیوگرافی برای باز کردن این تنگی و جلوگیری از سکته مجدد بهره برد.

برای بررسی عملکرد قلبی در تمام بیماران مبتلا به سکته مغزی باید اکوکاردیوگرافی انجام شود و در صورت وجود نارسایی قلبی شدید و یا برخی از بیماریهای دریچه های قلب و یا وجود لخته خون در قلب، باید به جای داروی ضد پلاکت، از داروی ضدانعقاد مثل وارفارین برای پیشگیری از سکته مغزی مجدد استفاده نمود. برای بررسی ریتم قلبی در بیماران مبتلا به سکته مغزی، باید از تمام بیماران نوار قلب گرفت و در صورت وجود نامنظمی ریتم قلبی به نام فیبریلاسیون دهلیزی از داروهای ضدانعقاد مثل وارفارین، ریواروکسابان یا دابی گاتران، به جای داروهای ضدپلاکت، برای جلوگیری از سکته مجدد استفاده نمود.

در نهایت باید گفت در صورت ابتلا به سکته مغزی، میتوان با کنترل دقیق عوامل خطرساز و بررسی علل ایجاد کننده و درمان آنها، از سکته مغزی مجدد جلوگیری کرده و زندگی بهتری را تجربه نمود.

دکتر فردوس نظری

دکتر فردوس نظری

متخصص مغز، اعصاب و عضله


بزرگترین گروه فوق تخصصی پزشکان مغز و اعصاب و متخصصین روانپزشکی در ایران

 

شاید دیگر کمتر کسی اطلاع نداشته باشد که در مجموعه بزرگ پزشکان جایروس بهترین فوق تخصص های مغز و اعصاب و اعصاب و روان و برترین فارغ التحصیلان آمریکا،اسپانیا و آلمان حضور دارند و خدمات مغزواعصاب و روان که در این مجموعه ارائه می شود با کیفیت ترین در تمام ایران است!

کادر درمانی جایروس از لحاظ تخصصی در حیطه های اعصاب، در تمام کشور بی نظیر است


شماره تماس های نوبت گیری سریع

مشاوره های تلفنی و ویزیت آنلاین ویدئویی نیز ارائه می شود.

واحد مغز و اعصاب و روان ☎ 22616377_021

 واحد ویزیت متخصص اختلالات خواب و نوبت انجام تست خواب ☎ 02122648627

واحد مشاوره و روانشناسی  ☎ 22636863_021


درمان بی خوابی در منزل بدون دارو

 

اگر بی خوابی دارید، علاوه بر خدمات حضوری در کلینیک، میتوانید با تهیه دوره جامع درمان بیخوابی که توسط دکتر مصطفی امیری فلوشیپ اختلالات خواب تهیه شده است، بی خوابی تان را بدون دارو و در منزل درمان کنید.

درمان بی خوابی بدون دارو با ۱۱۳ روش علمی و خانگی (برای شروع، اینجا کلیک کنید)


درمان افسردگی بدون دارو آنلاین

اگر دچار افسردگی هستید یا میخواهید احساس شادی و لذت را در زندگی تان تقویت کنید، میتوانید بصورت حضوری توسط متخصصین روانپزشکی یا روانشناسان مجموعه جایروس ویزیت شوید و علاوه بر خدمات حضوری، میتوانید با تهیه دوره آنلاین درمان افسردگی در خانه که توسط مجموعه پزشکان جایروس تهیه شده است، افسردگی تان را در منزل و بدون دارو درمان کنید (برای دیدن ویدئو معرفی دوره، کلیک کنید)

درمان افسردگی در منزل بدون دارو (برای شروع، اینجا کلیک کنید)