حمله هراس، یک اختلال ترسناک

حمله هراس
حمله هراس

حمله هراس به هیچ عنوان شبیه به ترس های معمولی و واکنش های استرسی در مقابل برخی رویدادها نیست. اختلال هراس یا حمله هراس یک شرایط بسیار جدی است که بدون دلیل و بدون هشدا بروز می کند. علائم حمله هراس عبارتند از حمله ناگهانی ترس و وحشت، عصبی شدن، عرق کردن و بالا رفتن ضربان قلب. در زمان وقوع حمله هراس احساس ترس با وضعیت به وجود آمده همخوانی ندارد و میزان وحشت فرد بسیار بیشتر از حد تصور است.

به مرور زمان فرد مبتلا به حمله هراس از وقوع دیگر حملات هراس دچار اضطراب می شود و این امر بر روی عملکردهای روزانه و کیفیت زندگی وی تاثیر می گذارند. حمله هراس اغلب با دیگر شرایط جدی مانند افسردگی، اعتیاد به الکل و سوء مصرف مواد بروز می کند.

علائم اختلال هراس چیست؟

حمله هراس اغلب به طور ناگهانی بروز کرده و حدود 10 دقیقه طول می کشد. علائم این حمله عبارتند از:

  • بروز مشکل تنفسی
  • تپش قلب یا درد قفسه سینه
  • احساس ترس شدید
  • تنگی نفس
  • احساس خفگی یا چیزی شبیه به آن
  • سرگیجه یا احساس ضعف
  • لرز
  • عرق کردن
  • تهوع یا دل درد
  • خارش یا بی حسی انگشتان دست و پا
  • لرز یا گرگرفتگی
  • ترس از مرگ یا از دست دادن کنترل

علاوه بر حملات به وجود آمده فرد از بروز دیگر حملات در آینده وحشت دارد. بروز حمله هراس باعث می شود فرد از حضور یافتن در مکان های مختلف اجتماعی اجتناب می کند.

عامل بروز اختلال هراس چیست؟

گرچه علت اصلی بروز حمله هراس مشخص نیست، اما بررسی ها نشان داده اند که ترکیبی از عوامل مختلف، از جمله عوامل بیولوژیکی و محیطی بر روی شدت یا بروز این اختلال تاثیر دارند. این عوامل عبارتند از:

  • سابقه خانوادگی. محققان دریافته اند که حمله هراس در بین اعضای یک خانواده بروز می کند. این اختلال نوعی اختلال ارثی است. اختلال هراس هم مانند سرطان یا بیماری های مشابه، از والدین به فرزندان منتقل می شوند.
  • اختلالات در مغز. اختلال هراس ممکن است به دلیل بروز مشکل در تنظیم بخش های مختلف مغز به وجود آید، به ویژه بخش هایی که پاسخ بدن در مقابل ترس را تنظیم می کنند.
  • سوء مصرف مواد و الکل. مصرف مواد مخدر و الکل منجر به بروز اختلال هراس می شود.
  • اضطراب. رویدادهای استرس زا و تغییرات مهم زندگی، مانند مرگ یکی از عزیزان، گاهی منجر به بروز حمله هراس می شود و در صورت ادامه پیدا کردن این حملات، تبدیل به یک مشکل یا اختلال عمده خواهد شد.

اختلال هراس معمولا در اواخر بلوغ و اوایل دوره بزرگسالی شروع می شود و میزان شیوع آن در بین زنان دو برابر مردان است.

در صورت مشاهده علائم این اختلال، ابتدا پزشک معاینات جسمی کامل انجام می دهد تا علائم مشاهده شده را بررسی کرده و دیگر علل بروز آنها را رد کند. برای تشخیص حمله هراس آزمایش خاصی وجود ندارد، اما برای رد کردن دیگر علل جسمی بروز این نشانه ها، آزمایشاتی انجام می شود.

اگر پس از انجام معاینات کامل، علت دیگری برای بروز این نشانه ها پیدا نشود، به روانپزشک یا روانشناس ارجاع داده می شوید. روانپزشک و روانشناس نیز از روش های مختلف برای شناسایی اختلال استفاده می کنند.

درمان حمله هراس

ترکیبی از روش های زیر برای درمان حمله هراس استفاده می شوند:

  • روان درمانی. این روش به صورت مشاوره انجام می شود و واکنش های عاطفی فرد را به بیماری روحی مورد بررسی قرار می دهد. در این روش متخصصان سلامت روان از طریق صحبت کردن با بیمار و ارائه استراتژی هایی برای درک و مقابله با اختلال به فرد بیمار کمک می کنند.
  • درمان شناختی رفتاری. یک روش روان درمانی است که به فرد کمک می کند الگوهای فکری و رفتارهایی را که منجر به بروز حمله هراس می شوند، شناسایی کرده و آنها را تغییر دهد. به علاوه این روش دیگر عوامل احمتمالی بروز حمله هراس را نیز تشخیص می دهد.
  • دارو. بسیاری از داروهای ضد افسردگی برای درمان این اختلال استفاده می شوند. این داروها معمولا مهار کننده های انتخابی بازجذب سروتونین (SSRI) هستند.

تکنیک های ریلکسیشن

برخی از این بیماران به روش های درمانی به خوبی پاسخ می دهند، اما ممکن است مدت ها پس از درمان حملات هراس را تجربه کنند. زمانی که حمله هراس پس از اتمام درمان ادامه پیدا کند، درمان های اضافه برای کنترل و کاهش این حملات لازم است. تکنیک های ریلکسیشن و مثبت فکر کردن به بهبود شرایط کمک می کنند.

اختلا هراس به خوبی قابل درمان است و فرد بیمامی تواند به زندگی طبیعی خود ادامه دهد. با درمان صحیح حدود 90 درصد از مبتلایان به این اختلال درمان می شوند. متاسفانه بسیاری از مبتلایان در صدد درمان مشکل خود نیستند. درمان نکردن حمله هراس باعث بروز مشکلات جدی می شود.

پیامدهای حمله هراس عبارتند از:

  • اجتناب. فرد مبتلا به اختلال حمله هراس از انجام فعالیت هایی که ممکن است باعث بروز حمله شوند، اجتناب می کند. این امر ممکن است زندگی اجتماعی و کاری فرد را مختل کند.
  • اضطراب ناشی از پیش بینی. در این شرایط فرد به احتمال وقوع مجدد حمله فکر می کند و از فکر کردن به آن مضطرب می شود.
  • آگروفوبیا. یا ترس از مکان های شلوغ یا ترس از موقعیت هایی که ممکن است فرد در آنها دچار حمله شود. این ترس باعث می شود فرد بیمار از حضور پیدا کردن در اماکن شلوغ اجتناب کند یا حتی اختلال به شدتی پیشروی کند که فرد از خانه خارج نشود. حدود یک سوم مبتلایان به حمله هراس دچار آگروفوبیا نیز می شوند.
  • کلاستروفوبیا یا ترس از مکان های بسته. در این شرایط بیمار از مکان های بسته هراس دارد.

آیا حمله هراس قابل پیشگیری است؟

این اختلال قابل پیشگیری نیست، با این حال روش هایی برای کاهش اضطراب وجود دارد که می تواند باعث کاهش شدت علائم شود. این روش ها عبارتند از:

  • مصرف کافئین را متوقف کنید یا به حداقل برسانید.
  • قبل از مصرف هر گونه داروی بدون نسخه با پزشک خود مشورت کنید. بسیاری از داروها دارای مواد شیمیایی هستند که باعث افزایش اضطراب می شوند.
  • روزانه ورزش کنید و یک رژیم غذایی سالم انتخاب کنید.

به صحبت های دکتر ندا فرزانه در مورد این اختلال گوش دهید:

دکتر ندا فرزانه

دکتر ندا فرزانه

روانشناس و روان درمانگر

با مشاهده این ویدئو درک بهتری از حمله هراس خواهید داشت:

لینک منبع

نگارنده: سمیه محمدی

گروه پزشکان جایروس


بزرگترین گروه فوق تخصصی پزشکان مغز و اعصاب و متخصصین روانپزشکی در ایران

 

شاید دیگر کمتر کسی اطلاع نداشته باشد که در مجموعه بزرگ پزشکان جایروس بهترین فوق تخصص های مغز و اعصاب و اعصاب و روان و برترین فارغ التحصیلان آمریکا،اسپانیا و آلمان حضور دارند و خدمات مغزواعصاب و روان که در این مجموعه ارائه می شود با کیفیت ترین در تمام ایران است!

کادر درمانی جایروس از لحاظ تخصصی در حیطه های اعصاب، در تمام کشور بی نظیر است


شماره تماس های نوبت گیری سریع

مشاوره های تلفنی و ویزیت آنلاین ویدئویی نیز ارائه می شود.

واحد مغز و اعصاب و روان ☎ 22616377_021

 واحد ویزیت متخصص اختلالات خواب و نوبت انجام تست خواب ☎ 02122648627

واحد مشاوره و روانشناسی  ☎ 22636863_021


درمان بی خوابی در منزل بدون دارو

 

اگر بی خوابی دارید، علاوه بر خدمات حضوری در کلینیک، میتوانید با تهیه دوره جامع درمان بیخوابی که توسط دکتر مصطفی امیری فلوشیپ اختلالات خواب تهیه شده است، بی خوابی تان را بدون دارو و در منزل درمان کنید.

درمان بی خوابی بدون دارو با ۱۱۳ روش علمی و خانگی (برای شروع، اینجا کلیک کنید)


درمان افسردگی بدون دارو آنلاین

اگر دچار افسردگی هستید یا میخواهید احساس شادی و لذت را در زندگی تان تقویت کنید، میتوانید بصورت حضوری توسط متخصصین روانپزشکی یا روانشناسان مجموعه جایروس ویزیت شوید و علاوه بر خدمات حضوری، میتوانید با تهیه دوره آنلاین درمان افسردگی در خانه که توسط مجموعه پزشکان جایروس تهیه شده است، افسردگی تان را در منزل و بدون دارو درمان کنید (برای دیدن ویدئو معرفی دوره، کلیک کنید)

درمان افسردگی در منزل بدون دارو (برای شروع، اینجا کلیک کنید)

2 دیدگاه دربارهٔ «حمله هراس، یک اختلال ترسناک»

    1. دپارتمان ارجاع تخصصی و تحقیقات پزشکی

      با سلام و احترام، دوست گرامی نوع درمان اضطراب یا اختلالات پانیک طی بررسی دقیق و بسته به میزان شدت این اختلال مشخص میشود. درمان از طریق شوک الکتریکی نیز باید طبق نظر پزشک تجویز شود.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *