اختلال هراس

اختلال هراس

اختلال هراس با ترس معمولی و عکس العمل های استرسی متفاوت است. این هراس، نوعی شرایط جدی است که بدون علائم و بی دلیل بروز می کند. پس از بروز این اختلال، فرد به طور ناگهانی دچار ترس شده و عصبی می شود، عرق می کند و دچار تپش قلب می شود. در حقیقت بروز این ترس تناسبی با موقعیت بروز آن ندارد. این افراد معمولا از دچار شدن به ترس های ناگهانی هراس دارند و این امر بر روی عملکردهای روزانه و کیفیت زندگی آنها نیز تاثیر می گذارد. ترس ناگهانی و اختلال هراس معمولا با شرایط دیگری مانند افسردگی، اعتیاد به الکل و مواد مخدر اتفاق می افتد.

علائم این نوع ترس کدام ها هستند؟

علائم این اختلال، که معمولا حدود 10 دقیقه طول می کشد، عبارتند از:

  • مشکل در نفس کشیدن
  • تپش قلب یا درد در قفسه ی سینه
  • احساس ترس شدید
  • احساس خفگی یا چیزی مشابه آن
  • احساس گیجی یا ضعف
  • لرزیدن
  • عرق کردن
  • تهوع یا دل درد
  • سوزن سوزن شدن یا بی حسی در انگشت های دست و پا
  • گرگرفتگی
  • ترس از دست دادن کنترل یا در آستانه ی مرگ قرار گرفتن

علاوه بر حملات ناگهانی ترس، یکی از علائم مهم آن ترس از بروز مجدد این حملات در آینده می باشد. ترس از این حملات باعث می شوند که فرد از موقعیت ها و مکان هایی که این حملات در آنها اتفاق افتاده یا ممکن است اتفاق بیفتد، اجتناب کند.

چه چیزی باعث اختلال هراس می شود؟

اختلال هراس2

گرچه علت اصلی اختلال هراس کاملا مشخص نشده، مطالعات نشان داده اند که ترکیبی از برخی فاکتورها، مانند فاکتورهای بیولوژیکی و محیطی، در بروز این مشکل دخیل هستند. این فاکتورها عبارتند از:

  • تاریخچه ی خانوادگی: این مشکل می تواند توسط والدین به افراد منتقل شود، مانند دیگر بیماری های پیچیده از جمله سرطان و مشکلات قلبی.
  • اختلالات در مغز: اختلال هراس ممکن است به خاطر بروز مشکلات در تنظیم بخش هایی از مغز که مبارزه یا پرواز را کنترل می کند، اتفاق بیفتد.
  • سوء مصرف مواد: سوء مصرف مواد مخدر و الکل می تواند منجر به اختلال هراس شود.
  • زندگی پر استرس: وقایع استرس زا در زندگی و تغییرات مهم زندگی، مانند مرگ یکی از عزیزان، گاهی باعث بروز این هراس می شود که به طور بالقوه وخیم تر شده و تبدیل به اختلال هراس می شود.

این بیماری تا چه اندازه رایج است؟

این بیماری حدود 2.4 میلیون امریکایی را تحت تاثیر قرار داده است. اختلال هراس معمولا در اواخر نوجوانی و اوایل بزرگسالی اتفاق می افتد. این اختلال در خانم ها دو برابر رایج تر از آقایان می باشد.

تشخیص اختلال هراس چگونه است؟

اختلال هراس1

اگر علائم اختلال هراس مشخص باشد، پزشک با اجرای یک معاینه ی پزشکی کامل و بررسی سابقه ی پزشکی فرد، ارزیابی این بیماری را آغاز می کند. گرچه آزمایشات خاصی برای تشخیص این بیماری وجود ندارد، اما پزشک از آزمایشات مختلفی برای پی بردن به علائم جسمی این بیماری استفاده می کند.

اگر هیچگونه مشکل جسمی یافت نشد، فرد به یک روانپزشک، روانشناس یا دیگر متخصصان سلامت روان ارجاع می شود، به ویژه متخصصانی که در زمینه ی مشکلات روحی و روانی آموزش دیده باشند. روانپزشکان و روانشناسان از مصاحبه های طراحی شده و ابزار خاص برای ارزیابی اختلال هراس در فرد استفاده می کنند.

پزشک تشخیص خود را بر مبنای شدت و مدت زمان علائم گزارش شده قرار می دهد، به عنوان مثال بر مبنای تکرار حملات هراس و مشاهدات مربوط به رفتار بیمار در این مواقع. سپس اگر این علائم و شدت آنها نشانگر اختلال هراس باشند، نظر قطعی خود را در رابطه با آن اعلام می کند.

اختلال هراس چگونه درمان می شود؟

ترکیبی از روش های درمانی زیر برای درمان اختلال هراس استفاده می شوند:

  • روان درمانی: روان درمانی (نوعی مشاوره) که پاسخ عاطفی به بیماری های روانی را محور قرار می دهد. روان درمانی فرایندی است که در آن متخصصان سلامت روان از طریق صحبت کردن با بیمار و استفاده از استراتژی هایی برای درک و مقابله با این اختلال، به فرد کمک می کنند.
  • درمان شناختی رفتار: این روش درمانی به فرد کمک می کند تا افکار و الگوهای رفتاری اشتباه را که منجر به بروز این اختلال می شوند، شناخته و سعی کند آنها را تغییر دهد. این روش در واقع عوامل بروز این اختلال را شناسایی می کنند.
  • دارو: داروهای ضد افسردگی مانند پاکسیل و زولوفت و ضد استرس مانند زاناکس، آتیوان و کلونوپین، برای درمان اختلالات هراس استفاده می شوند. گاهی اروهای قلب، مانند بلاکرهای بتا، نیز برای کمک به درمان اضطراب تجویز می شوند.
  • تکنیک های مدیتیشن: برخی افراد تنها در صورتی به درمان ها به خوبی پاسخ می دهند که آن را در سنین بالا تجربه کنند. وقتی حملات هراس پس از درمان متوقف شده اند، معاینات دیگر نیز برای کنترل و کاهش میزان این حملات استفاده می شوند. علاوه بر این تکنیک های مدیتیشن مانند تنفس عمیق و تفکر مثبت می توانند به فرد در زمان حمله ی هراس کمک کنند.

افراد مبتلا به اختلال هراس چطور می شوند؟

اختلال هراس به طور کامل درمان خواهد شد و افرادی که از این مشکل رنج می برند، می توانند یک زندگی راحت و بدون مشکل داشته باشند. با درمان مناسب تقریبا 90 درصد افراد مبتلا به اختلال هراس به آسایش خواهند رسید. متاسفانه بسیاری از افراد مبتلا به این اختلال درصدد درمان آن برنمی آیند. درمان نکردن اختلال هراس ممکن است عواقب خطرناکی در پی داشته باشد و زندگی فرد را به شدت تحت تاثیر قرار دهند. مشکلات مربوط به درمان نکردن اختلال هراس عبارتند از:

  • اجتناب: فردی که دچار اختلال هراس شده از قرار گرفتن در موقعیت هایی که باعث بروز این اختلال می شوند، اجتناب می کند که این اجتناب ها داشتن یک زندگی معمولی را غیرممکن می سازند.
  • پیش بینی و اضطراب: این پیش بینی صرفا به این خاطر است که فرد نگران بروز دوباره ی حمله ی هراس می باشد.
  • ترس از موقعیت ها: این ترس از قرار گرفتن در موقعیت هایی ناشی می شود که ممکن است در آنها این حمله ی هراس اتفاق بیفتد. به عنوان مثال فرد ممکن است از قرار گرفتن در مکان های شلوغ و عمومی اجتناب کند، حتی ممکن است به خاطر این ترس فرد خانه ی خود را ترک نکند. حدود یک سوم از افراد مبتلا به اختلال هراس از قرار گرفتن در مکان های شلوغ هراس دارند.
  • هراس از مکان های بسته: فرد از قرار گرفتن در محیط های بسته هراس دارد.

آیا می توان از اختلال هراس پیشگیری کرد؟

اختلال هراس قابل پیشگیری نیست؛ به هرحال فعالیت هایی هست که می توان انجام داد و از طریق آنها استرس و علائم مربوط به این اختلال را کاهش داد، از جمله این فعالیت ها عبارتند از:

  • مصرف محصولات حاوی کافئین، مانند چای، قهوه و شکلات، را متوقف یا کم کنید.
  • قبل از مصرف هر گونه داروی شیمیایی یا گیاهی با پزشک خود مشورت کنید. بسیاری از داروها حاوی موادی هستند که باعث افزایش استرس می شوند.
  • روزانه ورزش کنید و یک رژیم غذایی سالم و متعادل را انتخاب کنید.

[divider]

نگارنده: سمیه محمدی

کلینیک فوق تخصصی مغز و اعصاب و روان آلومینا


بزرگترین گروه فوق تخصصی پزشکان مغز و اعصاب و متخصصین روانپزشکی در ایران

 

شاید دیگر کمتر کسی اطلاع نداشته باشد که در مجموعه بزرگ پزشکان جایروس بهترین فوق تخصص های مغز و اعصاب و اعصاب و روان و برترین فارغ التحصیلان آمریکا،اسپانیا و آلمان حضور دارند و خدمات مغزواعصاب و روان که در این مجموعه ارائه می شود با کیفیت ترین در تمام ایران است!

کادر درمانی جایروس از لحاظ تخصصی در حیطه های اعصاب، در تمام کشور بی نظیر است


شماره تماس های نوبت گیری سریع

مشاوره های تلفنی و ویزیت آنلاین ویدئویی نیز ارائه می شود.

واحد مغز و اعصاب و روان ☎ 22616377_021

 واحد ویزیت متخصص اختلالات خواب و نوبت انجام تست خواب ☎ 02122648627

واحد مشاوره و روانشناسی  ☎ 22636863_021


درمان بی خوابی در منزل بدون دارو

 

اگر بی خوابی دارید، علاوه بر خدمات حضوری در کلینیک، میتوانید با تهیه دوره جامع درمان بیخوابی که توسط دکتر مصطفی امیری فلوشیپ اختلالات خواب تهیه شده است، بی خوابی تان را بدون دارو و در منزل درمان کنید.

درمان بی خوابی بدون دارو با ۱۱۳ روش علمی و خانگی (برای شروع، اینجا کلیک کنید)


درمان افسردگی بدون دارو آنلاین

اگر دچار افسردگی هستید یا میخواهید احساس شادی و لذت را در زندگی تان تقویت کنید، میتوانید بصورت حضوری توسط متخصصین روانپزشکی یا روانشناسان مجموعه جایروس ویزیت شوید و علاوه بر خدمات حضوری، میتوانید با تهیه دوره آنلاین درمان افسردگی در خانه که توسط مجموعه پزشکان جایروس تهیه شده است، افسردگی تان را در منزل و بدون دارو درمان کنید (برای دیدن ویدئو معرفی دوره، کلیک کنید)

درمان افسردگی در منزل بدون دارو (برای شروع، اینجا کلیک کنید)

2 دیدگاه دربارهٔ «اختلال هراس»

  1. من توسط يكى از روانپزشكان شما افكسورمصرف مى كنم عرق مى كنم ودرضمن چشم بى زحمت منو راهنماي كنيد اين علايم طبيعى يا نه و اينكه يك هفته است مى خورم. مرسى

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *