همه چیز در مورد درد عصب سیاتیک پا ( گرفتگی رگ سیاتیک )

سیاتیک

عصب سیاتیک در ستون فقرات آغاز می شود و از طریق باسن پایین می رود و سپس شاخه هایی به پایین هر پا می دهد. این عصب طولانی ترین عصب و یکی از مهمترین اعصاب بدن است.

درد سیاتیک می تواند خود را به عنوان یک درد متوسط ​​تا شدید در پشت، باسن و پاها نشان دهد. همچنین شما ممکن است دچار احساس ضعف یا بی حسی در پاها و باسن شوید.

درد سیاتیک ممکن است توسط عوامل زیادی ایجاد شود که در ادامه مطلب به بعضی از آنها اشاره می کنیم:

  • دیسک کمر

هر فرد معمولاً 26 مهره در ستون فقرات خود دارد. مهره ها بوسيله صفحات نرم و انعطاف پذيري به نام ديسك بين مهره اي از يكديگر جدا مي شوند.

اگر بنا به دلايلي ديسك از قسمت عقبي و یا جانبی خود دچار بيرون زدگي يا فتق شود، اين قسمت بيرون زده روي نخاع يا رشته هاي نخاع فشار وارد مي كند و سبب بروز درد در ناحيه كمر با انتشار به پاها مي شود.

مردم به اصطلاح به اين حالت ديسك كمر مي گويند كه البته اصطلاح درست آن فتق ديسك كمری مي باشد. اين بيماري، سياتيك نيز خوانده مي شود.

تخمین زده می شود که از هر 50 نفر یک نفر فتق دیسک را در طول زندگی خود تجربه می کند که البته در بیش از 90 درصد چنین مواردی نیازی به جراحی وجود ندارد و با اقدامات ساده مانند استراحت و کاهش وزن می توان دیسک را بهبود بخشید.

  • تنگی کانال نخاعی

این وضعیت همچنین تنگی کانال فقرات کمری نیز نامیده می شود، این وضعیت توسط باریک شدن غیر طبیعی کانال نخاعی از بالا تا پایین مشخص می شود که این باریک شدن بر روی نخاع و ریشه های عصب سیاتیک فشار می آورد و باعث درد سیاتیک می شود.

  • اسپوندیلولیستزیس

در این وضعیت نادر یکی از استخوان های ستون فقرات به سمت جلو روی استخوان دیگری می لغزد و باعث فشار روی اعصاب و درد سیاتیک می شود.

  • سندرم پیریفورمیس

در این وضعیت نادر نیز فشار عضله پیریفورمیس روی عصب سیاتیک سبب درد می گردد.

[divider]

نشانه های سیاتیک ممکن است شامل موارد زیر باشد :

  •     دردی که با حرکت و فعالیت بدتر می شود
  •     بی حسی / ضعف : این علامت می تواند در پا و یا بالای زانو خود را نشان دهد و معمولا در طول مسیر عصب سیاتیک احساس می شود. در موارد شدید، می تواند از دست دادن کامل حس وجود داشته باشد.
  •     سوزن و سوزن : این یک احساس سوزن سوزن شدن دردناک در انگشتان پا یا خود پا است.
  •     بی اختیاری : این اصطلاح برای ناتوانی در کنترل مثانه یا روده بکار برده میشود . این یک نشانه نادر سندرم دم اسب است که نیازمند توجه فوری  و مراجعه به اورژانس است .

مراحل تشخیص علت درد سیاتیک:

  • شرح حال بیماری
  • معاینه کامل رفلکس ها و قدرت عضلانی و…
  • بررسی تصویر برداری کمر توسط ام آرآی
  • بررسی نوار عصب-عضله از هردو پا و کمر

درمان درد کمر

 درمان های خانگی درد سیاتیک پا :

  • درمان کمپرس سرد

شما می توانید یک بسته یخ و یا حتی یک بسته سبزیجات منجمد را در یک حوله قرار دهید و در طول چند روز اول درد در منطقه آسیب دیده به مدت 20 دقیقه در روز ، چند بار در روز  قرار دهید. این کار به کاهش تورم و درد کمک می کند.

  • درمان کیسه آب داغ

پس از دو سه روز اول توصیه می شود از درمان کیسه آب گرم به جای درمان کمپرس یخ استفاده کنید. اگر همچنان دردتان ادامه داشت ، سعی کنید بصورت متناوب از یخ و گرما درمانی استفاده نمایید.

  • کشش

کشش آرام از پشت به پایین می تواند مفید باشد. بهتر است نحوه صحیح کشش را از یک مربی یوگا یا فیزیوتراپیست آگاه آموزش ببینید و سپس اینکار را خودتان در منزل ادامه دهید.

  • مصرف دارو

مصرف گهگاهی داروهای بدون نیاز به نسخه مانند آسپرین و ایبوپروفن ، می تواند به کاهش درد ، التهاب و تورم کمک کند. مراقب باشید  زیرا که استفاده بیش از حد از آسپیرین ممکن است باعث خونریزی و زخم معده شود.

  • ورزش منظم

ورزش های منظم و هوازی مانند شنا و دوچرخه سواری ثابت باعث تقویت ستون مهره ها و همچنین ترشح ماده ضد درد درونی بدن (اندورفین) می شود که می تواند باعث کاهش حس درد شود.

[divider]

عوامل خطر برای ایجاد درد سیاتیک پا

  •     سن :در سنین بالاتر قطعات مفصلی فرسوده می شوند و احتمال سیاتیک افزایش خواهد یافت .
  •     شغل: برخی مشاغل فشار زیادی به کمر وارد می کنند مانند مشاغلی که در آنها بلند کردن اشیاء سنگین ، نشستن برای مدت طولانی و یا ایستادن های طولانی وجود دارد
  •     دیابت : این بیماری می تواند خطر ابتلا به بیشتر آسیب های عصبی را افزایش دهد.
  •     سیگار : سیگار می تواند موجب شود که دیسک کمری بیشتر از حالت عادی مستعد بیرون زدگی و پارگی شود.

 

طب سوزنی،کایروپراکتیک و حتی هیپنوتیزم درمانی نیز گاهی به کاهش درد سیاتیک کمک می کنند.

 

[divider]

برخی از منابع انگلیسی برای مطالعه بیشتر: 1- سایت مایوکلینیک  2-سایت وب ام دی 3-سایت کلینیک کلیولند 4-NIH

این مطلب فقط برای آموزش اطلاعات عمومی پزشکی برای عموم مردم است و به هیچ عنوان جنبه تشخیصی درمانی ندارد و جایگزین ویزیت تخصصی و حضوری پزشک نیست.

دکتر مصطفی امیری متخصص مغزواعصاب و فوق تخصص اختلالات خواب

بورد تخصصی مغزواعصاب از دانشگاه تهران

فلوشیپ اختلالات خواب از اسپانیا

[divider]


بزرگترین گروه فوق تخصصی پزشکان مغز و اعصاب و متخصصین روانپزشکی در ایران

 

شاید دیگر کمتر کسی اطلاع نداشته باشد که در مجموعه بزرگ پزشکان جایروس بهترین فوق تخصص های مغز و اعصاب و اعصاب و روان و برترین فارغ التحصیلان آمریکا،اسپانیا و آلمان حضور دارند و خدمات مغزواعصاب و روان که در این مجموعه ارائه می شود با کیفیت ترین در تمام ایران است!

کادر درمانی جایروس از لحاظ تخصصی در حیطه های اعصاب، در تمام کشور بی نظیر است


شماره تماس های نوبت گیری سریع

مشاوره های تلفنی و ویزیت آنلاین ویدئویی نیز ارائه می شود.

واحد مغز و اعصاب و روان ☎ 22616377_021

 واحد ویزیت متخصص اختلالات خواب و نوبت انجام تست خواب ☎ 02122648627

واحد مشاوره و روانشناسی  ☎ 22636863_021


درمان بی خوابی در منزل بدون دارو

 

اگر بی خوابی دارید، علاوه بر خدمات حضوری در کلینیک، میتوانید با تهیه دوره جامع درمان بیخوابی که توسط دکتر مصطفی امیری فلوشیپ اختلالات خواب تهیه شده است، بی خوابی تان را بدون دارو و در منزل درمان کنید.

درمان بی خوابی بدون دارو با ۱۱۳ روش علمی و خانگی (برای شروع، اینجا کلیک کنید)


درمان افسردگی بدون دارو آنلاین

اگر دچار افسردگی هستید یا میخواهید احساس شادی و لذت را در زندگی تان تقویت کنید، میتوانید بصورت حضوری توسط متخصصین روانپزشکی یا روانشناسان مجموعه جایروس ویزیت شوید و علاوه بر خدمات حضوری، میتوانید با تهیه دوره آنلاین درمان افسردگی در خانه که توسط مجموعه پزشکان جایروس تهیه شده است، افسردگی تان را در منزل و بدون دارو درمان کنید (برای دیدن ویدئو معرفی دوره، کلیک کنید)

درمان افسردگی در منزل بدون دارو (برای شروع، اینجا کلیک کنید)

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *